Blog > Komentarze do wpisu

Mini P±czki z serka homogenizowanego

 

Miałam strasznie dużo obaw przed pieczeniem p±czków :(  Ten wielki gar gor±cego , pryskaj±cego oleju spędzał mi sen z powiek . Niepotrzebnie ! Czytaj±c na wielu blogach przepisy na p±czki znalazłam wreszcie jeden na który się odważyłam , pani Dorota z mojewypieki.com skutecznie namówiła mnie na zrobienie tych p±czków . Wyszły Genialne ! Miękkie ,waniliowe , puszyste chmurki . Zniknęły w pół godziny , dzieciaki zamówiły je sobie na Tłusty Czwartek , także jutro powtórka z obrzarstwa :) Od tej pory te p±czki będ± obowi±zkowym punktem karnawału  :)

 

p±czki

 

Składniki :

300g serka homogenizowanego waniliowego

3 jajka

1,5 szklanki m±ki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

szczypta soli

olej do głębokiego smażenia

 

Dodatkowo :

Lukier lub cukier puder do opruszenia .

 

p±czki

 

Sposób wykonania :

Serek wymieszać z jajkami ( można roztrzepać rózg± kuchenn± ). Dodać przesian± m±kę , proszek do pieczenia i sól . Dokładnie wymieszać widelcem .

W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temp. 175ºC . Niewielk± łyżk± nakładać porcję ciasta na rozgrzany olej ( można pomóc sobie drug± łyżk± ) , od czasu do czasu maczaj±c j± w odłożonym oleju ( by ciasto nie kleiło się do łyżki ) . Smażyć do złotego koloru . 

Usmażone p±czki odkładać na bibułkę do ods±czenia . Jeszcze ciepłe lukrujemy lub opruszamy cukrem pudrem .

 

p±czki

 

ptysie

 

Smacznego !

¶roda, 06 lutego 2013, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/02/06 21:21:40
z tego co widzę naprawde warte wypróbowania, aż zaburczało w brzuszku :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram