Blog > Komentarze do wpisu

Brzdąc - czyli biszkopt z kakaową pianką

 

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na ciasto do niedzielnej kawki , polecam tego pysznego i delikatnego brzdąca . Przepis na ten biszkopt pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy , to ona mnie tego nauczyła , za co bardzo jej dziękuję :) . Do tej pory właśnie tak robię biszkopt , zarówno do ciast jak i do tortów . Dzięki ubijaniu na parze biszkopt jest delikatny i puszysty . Uwielbiam patrzeć jak pod wpływem pary wodnej słodki kogel-mogel zmienia się w puszystą chmurkę .

Polecam bardzo gorąco !

 

 

brzdąc

 

Składniki :

Na biszkopt :

6 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka esencji waniliowej ( cukier waniliowy )

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Na krem :

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

1 łyżeczka esencji waniliowej

4 łyżki mąki zwykłej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

200g masła ( kostka )

2 jajka

2 łyżki kakao

1 op. żelatyny spożywczej ( takiej na 1 litr wody )

0,5 szklanki mleka

 

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka , cukier i wanilię ubijamy razem na parze ( do dużego garnka wlewamy wodę do 1/4 wysokości , wstawiamy na mały ogień i do garnka wkładamy miskę z jajkami , pamiętając , że trzeba cały czas jajka ubijać , inaczej zrobi nam się słodkie gotowane jajo :) ) Ubijamy aż jajka podwoją swoją objętość . Wyciągamy ubite jajka z kąpieli wodnej . Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia , delikatnie i powoli łączymy z ubitymi jajkami , łyżka mąki - mieszamy , łyżka mąki - mieszamy i tak do wyczerpania mąki . Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º C i pieczemy ok. 20 min . 


Krem :

Mleko , cukier , wanilię i obie mąki mieszamy w garnku i wstawiamy na gaz , gotując tak jak budyń . Odstawiamy do ostudzenia . Po ostudzeniu masę budyniową miksujemy z masłem , 2 żółtkami i kakao . Żelatynę zalewamy zimną wodą by napęczniała , a następnie rozpuszczamy w ciepłym mleku . Rozpuszczoną żelatynę łączymy z kakaowym budyniem oraz dodajemy ubite na sztywno wcześniej białka . Delikatnie mieszamy dużą łyżką .

Upieczony i ostudzony biszkopt , przekrawamy na pół . Dół biszkoptu przekładamy z powrotem na blachę i na biszkopt wylewamy połowę kremu kakaowego . Na krem nakładamy górną warstwę biszkoptu , lekko dociskamy i znowu pozostały krem . Równo rozprowadzamy . Na wierzchu można posypać startą czekoladą lub kakao .

 

brzdąc

 

brzdąc

 

Smacznego !

piątek, 05 kwietnia 2013, paula.20.06

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/04/05 14:15:28
Bardzo fajna nazwa dla ciasta :)
-
2013/04/12 18:07:39
coś pysznego :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!