Blog > Komentarze do wpisu

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

 

Nareszcie ... doczekałam się , w moim ogródku wreszcie urósł rabarbar ! Jak co roku , na pierwszy rzut idzie placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką , potem będą jeszcze drożdżowe sakiewki i sernik z bezą , a do każdego rabarbar ! Placek ten to absolutny klasyk , jak babka na Wielkanoc , czy pierniczki na Boże Narodzenie . Przepis własny , pochodzi jeszcze z zapisków mojej mamy . Polecam gorąco !

 

rabarbar

 

rabarbar

 

Składniki :

50g świeżych drożdży

1 żółtko + 2 jajka

1 szklanka mleka

0,5 szklanki cukru

650g mąki pszennej

55g masła ( roztopionego i przestudzonego )

0,5 kg rabarbaru

 

Na kruszonkę :

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

60g masła ( roztopionego i ostudzonego )

 

Sposób przygotowania :

Drożdże rozkruszamy i rozrabiamy z letnim mlekiem , 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki . Mieszamy i odstawiamy by ruszyły .

Jajka i żółtko ubijamy z resztą cukru na białą i puszystą masę . Do ubitych jajek wlewamy wyrośnięte drożdże i dodajemy mąkę . Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy rękoma . Gdy ciasto bardzo kleiłoby się do rąk , można trochę podsypać mąki . Pod koniec wyrabiania dodajemy ciepły tłuszcz i ponownie wyrabiamy aż tłuszcz się wchłonie . Nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5 godz. by wyrosło .

Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na ok. 30min. by podrosło .

Na wyrośnięte ciasto nakładamy obrany i pokrojony na kawałki rabarbar . Na owoce nakładamy kruszonkę , którą przygotowujemy z mąki , cukru i masła . Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy cukier i mieszamy , następnie wlewamy roztopiony i ostudzony tłuszcz i mieszamy . Rozkruszamy rękoma tworząc gródki . Posypujemy cały placek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC . Pieczemy przez 30-35 min. aż ciasto nabierze złotego koloru . 

 

rabarbar

 

rabarbar

 

Smacznego !


sobota, 18 maja 2013, paula.20.06

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/05/18 17:34:53
Uwielbiam takie ciasta :)
-
2013/05/18 17:40:22
Piję kawę. Niby jem ciasteczka, ale żałuję, że nie mam takiego placka na wyciągnięcie ręki:)
-
2013/05/19 19:15:24
mniam, jedno z najpyszniejszych ciast na świecie;)
Pozdrawiam i dziękuję za dodanie tego przepisu do rabarbarowej akcji!:)
-
Gość: MYSZOWATA, eqz17.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/26 13:48:41
KLASYKA W NAJLEPSZYM WYDANIU , TYLKO JEDNO PYTANIE , JAK DUŻA JEST BLACZA ,ZARAZ IDĘ PIEC.
-
2013/05/26 18:17:46
Dziękuję za miłe słowa :) ciasta w zupełności starczy na dużą blachę , ja akurat użyłam blachy 40/25 cm , pozdrawiam :)
-
Gość: Rabarbarożerca, abwy218.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/27 07:15:58
Witam sredecznie , jakiej pojemności szklanki należy użyć w tym przepisie , pozdrawiam .
-
2013/05/27 10:47:57
Witam , ja używam zawsze tradycyjnych szklanek od herbaty o pojemności 200-220 ml , myślę ,że jak by szklanki były trochę większe nic by się nie stało , ważne jest by przy danym przepisie używać szklanek o jednej pojemności , pozdrawiam serdecznie :)
-
2013/07/11 20:54:50
Pycha, robię już dziś drugi raz, pierwsze podejście było w zeszły piątek, wyrosło wtedy cudownie, choć to moje pierwsze drożdżowe:-) Mam nadzieję, że dziś też się uda.
-
2013/07/11 21:48:16
Cieszę się bardzo , że ciasto się udało , drożdżowe to moim zdaniem jedno z najlepszych i najsmaczniejszych ciast na świecie :) dziękuję i pozdrawiam !
-
Gość: magda, user-164-126-254-202.play-internet.pl
2013/09/20 20:09:23
placuszek za chwilę wędruje do pieca... mam nadzieję, że się uda :)
-
Gość: ania, ip-109196049010.syrion.pl
2014/05/17 09:01:40
Właśnie piekę. Trzymajcie kciuki, bo tradycyjnie "namieszałam" - zamiast pszennej dałam orkiszową, krupczatkę i amarantus. Bo mi brakło pszennej i potem zabrakło też orkiszowej, krupczatki itd... Czyli wykończyłam wszystkie mąki w domu! I jakieś ciemne wyszło, słabo rosło ...ale zobaczymy. Za pół godziny prawda wyjdzie na jaw :-)
Znajoma zawsze mówi, żeby "wstawić do pieca i zapomnieć" - to znaczy NIE ZAGLĄDAĆ! Bo się nie uda. Pozdrawiam.
-
Gość: , eef101.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/05/31 20:54:06
najlepszy placek drożdżowy z rabarbarem jaki jadłam. Jak na drożdżówkę dosyć maślana co idealnie współgra z lekką kwasowością owocu i słodką kruszonką. PYCHA!!
-
2014/06/01 14:55:48
Cieszę się bardzo że placek smakował :) pozdrawiam !
-
Gość: aga, bmj247.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/11 21:36:40
ja zrobiłam, ale mi nie smakowal niestety, kombinacja -rabarbar z truskawkami jest znacznie lepsza, smaczniejsza
poza tym ciasto przypominalo puszysta sucha bule, mimo ze dalam więcej rabarbaru niż w przepisie, mało słodkie, a kruszonka wygladala jak piasek...
ja chyba w ogółe nie umiem piec, skoro wszystkim wyszlo i smakowalo...
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!