Blog > Komentarze do wpisu

Biszkopt z galaretką i Truskawkami

 

Absolutny klasyk ! Ciasto , które od dziecka , niezmiennie , każdego roku w czerwcu , króluje na moim stole . Moje ulubione truskawki , zatopione w waniliowym budyniu , na puszystym biszkopcie , całość zwieńczona odrobiną galaretki , tak by podkreślić smak truskawek ..... bajka ! Jeżeli jest ktoś , kto nie próbował tej kompozycji smaków - gorąco polecam !

 

biszkopt

 

biszkopt

 

Składniki :

Biszkopt :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo :

1 kg truskawek

1 budyń waniliowy

0,5 l mleka

50g masła

2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przygotowania :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia .

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 20 minut . Studzimy w piekarniku.

Galaretki i budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu .

Wystudzony budyń mieszamy z masłem i wykładamy całość na upieczony i wystudzony biszkopt .

Następnie układamy całe truskawki .

Całość zalewamy tężejącą galaretką .

Schładzamy .

 

biszkopt

 

biszkopt

 

Smacznego !

niedziela, 16 czerwca 2013, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/06/16 07:15:54
Znamy takie ciasta i lubimy. Mniam!
-
2013/06/16 07:36:55
ulubiony! ale pięknie Ci wyszedł!
-
2013/06/16 08:11:44
Ciasto bez którego nie wyobrażamy sobie sezonu truskawkowego:) Wygląda pysznie!
-
2013/06/18 19:22:01
Moja Mama robi coś podobnego - uwielbiam! :)
-
Gość: , *.85.gwa.telkab.pl
2013/06/29 21:14:31
Kiepskie ciasto biszkoptowe, moje bardzo płaskie, właśnie ostudziło się w piekarniku - w ogóle nie wyrosło, a robiłam dokładnie z receptury ;(
-
2013/06/30 01:21:12
To ciekawe , robię biszkopt w ten sposób od wielu lat , tak nauczyła mnie moja mama , mi zawsze wychodzi ! Może za szybko mąkę wsypałaś , albo użyłaś zbyt dużej blaszki ?
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram