Blog > Komentarze do wpisu

Sernik na zimno z truskawkami

 

Uwielbiam wszystkie serniki  , ale ten jeden ma szczególne miejsce w moim sercu , przypomina mi o dzieciństwie , o ciepłym , słonecznym czerwcu każdego roku . Moja mama zawsze w czerwcu , gdy w ogródku było zatrzęsienie truskawek robiła właśnie sernik na zimno z truskawkami i galaretką . Ten smak pamiętam do dziś . Oto on :)

 

sernik

 

sernik

 

Składniki :

2 jajka ( sparzone wrzątkiem )

80g masła

opakowanie żelatyny spożywczej ( na 1 litr płynu )

0,5 szklanki mleka

300g serka homogenizowanego

200 ml śmietanki kremówki

niepełna szklanka cukru

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

1 galaretka ( u mnie jagodowa )

0,5 kg truskawek

 

Sposób przygotowania :

Oddzielamy żółtka od białek . Żółtka ubijamy z masłem , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę . Dodajemy serek i ubijamy dalej . 

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała . Następnie rozpuszczamy w gorącym mleku .

Białka i śmietankę ubijamy na sztywno w osobnych naczyniach .

Do masy serowej wlewamy przestudzoną żelatynę , a następnie delikatnie dodajemy ubite białka i ubitą śmietankę , powoli mieszamy trzepaczką .

Masę wlewamy do formy o śr. 24 cm ( tortownicy ) i wkładamy do lodówki by stężała . 

Truskawki myjemy i obieramy z szypułek . Układamy na stężałą masę serową .

Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu , schładzamy i tężejącą wylewamy na schłodzony sernik z truskawkami . Całość ponownie wkładamy do lodówki , najlepiej na całą noc .

 

sernik

 

sernik

 

sernik

 

Smacznego !

czwartek, 20 czerwca 2013, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram