Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z jagodami i creme patissiere

 

Tak samo jak w tym roku nie najadłam się truskawkami , tak w sezonie jagodowym wciąż mi mało jagód :) Dziś kolejna propozycja z użyciem tych pysznych małych kuleczek ;) . Po raz pierwszy robiłam crème pâtissière , jest niesamowity .... trochę w smaku przypomina krem budyniowy , ale jest bardziej aksamitny , delikatniejszy , nie zawiera masła , przez co nie jest taki ciężki . Przepis znalazłam na Słodkich Fantazjach , zmieniłam tylko kruche ciasto i do kremu dałam 2 żółtka mniej , uznałam że 6 żółtek na małą tartę to trochę za dużo ;) 

W każdym razie Tarta jest genialna ! Szybka w przygotowaniu , a połączenie jagód z tym cudnym kremem jest nieziemskie .... Polecam z całego serca :)

 

tarta

 

tarta

 

Składniki :

Na kruche ciasto :

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka krupczatki

0,5 szklanki cukru pudru

150g zimnego masła

2 żółtka

skórka otarta z połowy cytryny

 

Crème pâtissière :

4 żółtka

125g cukru

40g mąki

450 ml mleka

nasionka z połowy laski wanilii

 

Dodatkowo :

400g jagód

 

Sposób przygotowania :

Składniki na ciasto zagniatamy szybko , tworząc kulę , którą schładzamy przez min. 0,5 godziny w lodówce . Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę , wysmarowaną wcześniej masłem . Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie schładzamy przez 20 min. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC . Na schłodzone ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy fasolką lub grochem tworząc obciążenie ( ja ostatnio z braku grochu nie obciążałam ciasta w ogóle , stałam tylko na straży z widelcem w dłoni i gdy ciasto zaczynało się gdzieś podnosić nakłuwałam szybko widelcem :)) Wyszło równiuteńkie :) Ciasto pieczemy ok. 20 minut do złotego koloru . 

Crème pâtissière :

Żółtka ucieramy z 1/3 cukru na puszystą masę . Dodajemy mąkę i mieszamy . W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i ziarenkami z wanilii . Gdy mleko zacznie się gotować , przelewamy je do ubitych żółtek , jednocześnie mieszając . Gdy składniki się połączą przelewamy całość ponownie do rondla . Cały czas mieszając gotujemy krem na małym ogniu ok. 2 minut , aż krem wyraznie zgęstnieje . Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia ( można krem posypać odrobiną cukru pudru , by nie pokrył się kożuchem ).

Wystudzony krem przekładamy na upieczony spód , a na wierzch wykładamy oczyszczone jagody . Przechowujemy w lodówce .

 

tarta

 

tarta

 

Smacznego !


środa, 31 lipca 2013, paula.20.06
Tagi: tarta jagody krem

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/07/31 18:00:15
Wspaniale sie prezentuje ,pozdrawiam.
-
Gość: kuchenny bałagan, *.dynamic.chello.pl
2013/07/31 18:35:22
przepiękna :)
-
2013/07/31 18:44:57
wygląda fenomenalnie:)
-
2013/07/31 18:58:40
świetnie wygląda, bardzo apetycznie:)
-
2013/07/31 19:29:49
Tarty z jagodami wyglądają ślicznie! :)
-
2013/07/31 19:35:56
Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze , jest mi bardzo miło :) Pozdrawiam gorąco !
-
2013/08/01 09:42:53
piękna tatrta.. już sobie wyobrażam TEN smak:)
Dziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!
-
2013/08/01 11:44:05
Ależ musiała być pyszna!
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram