Blog > Komentarze do wpisu

Tort urodzinowy ,,Piłka Nożna" z niespodzianką :)

 

Dzisiaj mój starszy synek kończy 10 lat ! Boże... jeszcze niedawno był taki malutki , jak to szybko przeleciało ..... aż mi się chce płakać ...

Ale wracając do tortu , został zrobiony na specjalne życzenie solenizanta - ,, Piłka Nożna " , czyli wielka pasja mojego synka :) Biszkopt przełożony waniliowym kremem budyniowym , a w środku .... wypełniony cukierkami :) Wierzch pokryłam lukrem plastycznym , detale malowałam pędzelkiem .

Najważniejsza była zadowolona mina , uśmiech na twarzy i moc uścisków , którymi zostałam obdarzona w ramach podziękowań , to dla matki największa nagroda :)

 

piłka

 

Biszkopt :

                                                              5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia .

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( jeśli mamy dużą metalową , półokrągłą miskę możemy jej użyć )  i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.

 

Krem budyniowy :

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cukru waniliowego

100g masła

Składniki na krem budyniowy mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem .

 

Dokładny opis jak zrobić lukier plastyczny znajdziecie TUTAJ .

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt Przecinamy na 3 krążki i wycinamy środek , wykorzystamy go do ukształtowania piłki . 

Na talerzu układamy pierwszą obręcz , smarujemy kremem , potem drugą i kolejną , przekładając kremem .

Zanim ułożymy biszkopt na wierzch piłki , środek napełniamy cukierkami .

Dokładnie pokrywamy cały tort kremem nadając mu kształt połowy piłki .

Krem budyniowy pokrywamy lukrem plastycznym , docinamy brzegi . Naklejamy elementy z czarnego lukru a detale malujemy płynnym lukrem . 

 

piłka

 

piłka

 

Smacznego ! 


niedziela, 08 września 2013, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram