Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki Dyniowe

 

Mgliście dzisiaj za oknem , chłodno , nic tylko zaszyć się w ciepłym domku , najlepiej pod kocem , z ciepłą herbatką . Można również upiec takie oto pyszne , dyniowe bułeczki :). Cynamon , który do nich dodałam , sprawił , że bułeczki najlepiej smakowały z masłem i miodem . Jeżeli wolicie bułeczki bardziej na wytrawnie proponuję pominąć cynamon a dodać w zamian jakieś zioła . Bułeczki puszyste , wilgotne i bardzo mięciutkie , z wyrażnym posmakiem dyni . Polecam !

 

bułki dyniowe

 

bułki dyniowe

 

Składniki :

( na 9 dużych bułeczek )

15g świeżych drożdży

300ml mleka

2 łyżki miękkiego masła

2 łyżki cukru

650g mąki pszennej + do podsypania

1 jajko

1 łyżeczka soli 

pół łyżeczki cynamonu 

1 szklanka startej dyni 



Na wierzch : 

pestki dyni 

1 łyżeczka miodu rozpuszczona w 2 łyżkach wody

 

Sposób przygotowania :

W rondelku lekko podgrzewamy mleko i dodajemy pokruszone drożdże , cukier i masło . Dobrze mieszamy , aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży . Letnią mleczno-drożdżową mieszankę łączymy z mąką , solą , jajkiem i zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy cynamon oraz startą na małych oczkach dynię . Ponownie zagniatamy ( gdyby ciasto mocno się kleiło dosypujemy garść mąki ) .  Przekładamy ciasto do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 9 części i formujemy w kulki , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 30 minut. 

Przed pieczeniem smarujemy bułeczki wodą z miodem i posypujemy pestkami dyni . 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15 minut aż wierzch ładnie się zarumieni . 

 

bułki dyniowe

 

bułki dyniowe

 

Smacznego !


piątek, 25 października 2013, paula.20.06
Tagi: dynia bułki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/10/25 09:41:46
Ale apetycznie wyglądają:). Właśnie zakupiłam pestki dyni, więc może w końcu upiekę jakieś bułeczki ;) a póki co, same chleby piekę ;)
-
2013/10/25 15:21:52
Bardzo apetyczne, nadają się na śniadanie:)
-
2013/10/25 20:25:56
Z cynamonem musiały pachnieć bosko :)
-
2013/10/25 22:00:50
super pomysł! i jeszcze mozna wykorzystać pestki, które zostały z dynii ;)
-
2013/10/29 18:41:31
och muszą być naprawdę smaczne i ten cynamon - mniam
-
2015/02/03 21:12:39
I have tasted another of your delicios bakery goods! I was so tasty! My kid loved to it all the pumpkin seeds from all the breads. :)) You have exceptionaly good recipes. I dont even have to change anything. You are the best! Love your blog!
-
2015/02/04 09:50:09
Thank You so very much, Your words mean a lot to me :) I send greetings :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram