Blog > Komentarze do wpisu

Dynia z boczkiem

 

Wierzcie lub nie ale to połączenie smaków jest wybitnie genialne ! Przepis podpatrzyłam w programie kulinarnym Nigela Slatera  i od razu wiedziałam , że będzie pyszne :) W oryginale Dynia została ugotowana na parze , ja ją po prostu poddusiłam na małym ogniu w odrobinie wody . Polecam ten przepis , warto wypróbować :)

 

dynia

 

Składniki :

ok. 400g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 

300g boczku wędzonego 

3 kromki chleba ( dowolnego )

2 ząbki czosnku 

1 łyżeczka świeżego tymianku

natka pietruszki

sól , pieprz

olej do smażenia 

  

Sposób przygotowania :

Pokrojoną w grubą kostkę dynię gotujemy na parze lub podduszamy w małej ilości wody . Dynia ma być ugotowana na średnio twardo , tak by można w nią wbić widelec . 

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na dużej patelni . Do boczku dodajemy tymianek i posiekany czosnek . Następnie na patelnię dorzucamy pokrojony w kostkę chleb . Dolewamy oleju i smażymy aż kostki chleba ładnie się zarumienią . Na końcu dodajemy ugotowaną dynię , natkę pietruszki i przyprawy do smaku . Delikatnie łączymy i podajemy .

 

dynia

 

dynia

 

Smacznego !  


środa, 23 października 2013, paula.20.06
Tagi: boczek dynia

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/10/23 15:00:03
Swietna propozycja. Dynia to to, co jesienne tygryski lubia najbardziej ;-)
Dodaje do przepisow "do zrobienia".
Pozdrawiam
-
2013/10/24 23:24:01
Bardzo mi się podoba to połączenie! A jak apetycznie wygląda :-)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram