Blog > Komentarze do wpisu

Dyniowe muffinki z daktylami

 

Kolejna odsłona dyniowych wypieków  i po raz kolejny są to muffinki dyniowe ! Cóż , są tak pyszne , że robię je co kilka dni . Dzieciaki uwielbiają zabierać te babeczki do szkoły , są wilgotne i bardzo puszyste. Tym razem dodałam do nich suszonych daktyli , przez co nabrały bardziej słodszego i egzotycznego smaku . Delikatnie korzenne , aromatyczne .... Polecam , szczerze polecam :) 

 

muffinki dyniowe

 

Składniki :

( na 12 babeczek )

2 szklanki mąki 

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżeczka przyprawy korzennej

 

4 jajka 

3/4 szklanki oleju rzepakowego 

2 szklanki startej na drobnych oczkach dyni 


Dodatkowo :

ok. 6 sztuk posiekanych suszonych daktyli

 

Sposób przygotowania :

Mieszamy razem wszystkie suche składniki . W drugiej misce za pomocą trzepaczki mieszamy składniki mokre . Następnie łączymy razem zawartości obu misek , tylko do połączenia się składników . Przekładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami . Do każdej muffinki dodajemy po kilka cząstek daktyli i delikatnie dociskamy . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 25 minut aż wierzch ładnie się zarumieni . 

 

muffinki dyniowe

 

muffinki dyniowe

 

Smacznego ! 


niedziela, 20 października 2013, paula.20.06
Tagi: muffinki dynia

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/10/20 18:11:09
Cudne te jesienne zdjęcia :)
A muffinki smakowite :)
-
Gość: Kamonik, *.echostar.pl
2015/08/31 15:40:11
Strasznie dużo oleju. Mozna zamiast niego dodać szklankę śmietany?
-
2015/08/31 19:35:03
Można zmniejszyć ilość oleju, myślę że że śmietaną będą równie pyszne, pozdrawiam :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram