Blog > Komentarze do wpisu

Tarta Dyniowa

 

Dziś ostatni przepis w tym roku na spożytkowanie Dyni - Tarta Dyniowa . Bardzo słodka , mega Dyniowa , wilgotna i aromatyczna . Przepis znalazłam Tutaj i mam kilka uwag , które powinniście zastosować przy tym cieście . Po pierwsze koniecznie użyjcie formy do tarty z pełnym dnem , ja użyłam takiej z wyjmowanym dnem i miałam niezły wodospad w piekarniku :/ Masa Dyniowa przed pieczeniem jest dosyć rzadka i przeciekła mi nawet przez podpieczony spód . Po drugie , dla przełamania smaków Tartę podawajcie z bitą śmietaną lub polaną gorzką czekoladą , inaczej jest dość mdła . Dla Fanatyków Dyni ta tarta będzie idealna . Polecam ! 

 

tarta

 

Składniki : 

Ciasto :

200g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu( opcjonalnie)
2 łyżki cukru pudru
100g zimnego masła, pokrojonego w kostki
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka zimnej wody 

 

Jeśli chcemy ozdobić brzegi tarty, będziemy dodatkowo potrzebować połowę porcji ciasta. 

Foremkę do tarty smarujemy margaryną lub masłem i lekko obsypujemy mąką.

Mąkę mieszamy z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Dodajemy masło i rozcieramy je palcami z mąką, aż do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy jajko, sok z cytryny. Szybko zagniatamy na jednolitą masę ( w razie konieczności dodajemy łyżkę wody). Wałkujemy i delikatnie przekładamy do foremki( najlepiej ciasto przenieść owinięte na wałku). Lekko dociskamy do boków, odcinamy nadmiar ciasta, dno nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 15-20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC .

Schłodzone ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy , np. fasolą do pieczenia lub specjalnymi kulkami i pieczemy około 7-8 minut. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 6-7minut, lub do lekkiego zrumienienia . 


Nadzienie dyniowe:

180g mleka skondensowanego niesłodzonego

425g puree z dyni( najlepiej z małą zawartością wody)
1/2 szklanki(100g) cukru
1/4 szklanki(40g) brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki soli
2 jajka

W naczyniu mieszamy oba rodzaje cukru, przyprawy i sól. Dodajemy puree z dyni i łączymy. Następnie wbijamy dwa jajka, mieszamy. Na końcu wlewamy mleko skondensowane niesłodzone. Całą masę dokładnie łączymy .

 

Sposób przygotowania :

Nadzienie wylewamy na przygotowany  spód. Jeśli chcemy ozdobić brzegi, smarujemy je roztrzepanym białkiem i umieszczamy wycięte kształty na krańcach ciasta, lekko je dociskając. Pieczemy w 200ºC około 6-10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 180ºC i pieczemy 50-55 minut( do ścięcia nadzienia). Jeśli ozdobione brzegi zaczną się za bardzo przypiekać ciasto przykrywamy folią aluminiową, uważając aby nie dotknąć nią do nadzienia. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy a następnie schładzamy w lodówce. Podajemy z bitą śmietaną, lodami waniliowymi , jogurtem greckim lub polewą czekoladową .

 

tarta

 

tarta

 

Smacznego ! 


wtorek, 29 października 2013, paula.20.06
Tagi: dynia tarta

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/10/29 10:42:07
Piękne dyniowo - jesienne barwy ma ta tarta:) jestem ciekawa jak smakuje:)
-
2013/10/29 20:53:54
Wygląda prześlicznie :) Jak jesienny liść :)
-
Gość: Asa_6niebo, *.cdma.centertel.pl
2013/11/10 09:22:09
piękna ta listeczkowa dekoracja
-
Gość: MamaHani, *.dynamic.chello.pl
2015/09/15 20:04:38
Bardzo dobre, fajny chrupiacy spod, masa dyniowa kremową, delikatną, trochę za słodka jak dla mnie, więc następnym razem dam 1/2 szkl białego cukru. Z listeczkowa dekoracją prezentuje się bardzo elegancko i jesiennie. Pozdrawiam :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram