Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z jabłkami w kształcie róż

Jakiś czas temu widziałam gdzieś w internecie zdjęcia przepięknej tarty z różami , obiecałam sobie , że kiedyś taką tartę zrobię :) Oto ona . Podobny przepis znalazłam na blogu ,, Słodkie Fantazje " i nim się kierowałam . Tarta nie tylko pięknie wygląda , jest również przepyszna . Trochę obawiałam się połączenia serka z jabłkami , ale wyszło niesamowicie smacznie . Tartę z jabłkami w kształcie róż dedukuję wszystkim moim czytelnikom i wszystkim fanom na FB ( jest ich tam już 200 ! :) ) Dziękuję Wam bardzo serdecznie !

 

tarta

 

tarta

 

Składniki :

 

Ciasto:

2 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru pudru

200 g zimnego masła

3 żółtka

0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Krem:

400 g twarogu mielonego 

1 duże jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej wg uznania)

Dodatkowo:

5- 6 sporych jabłek (najlepiej mało kruchych)

sok wyciśnięty z ½ cytryny

0,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżka stopionego masła

 

Sposób przygotowania :

Ciasto:

Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagniatamy szybko ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Schłodzonym ciastem wykładamy dno i boki  formy na tartę (o średnicy ok. 26 cm). Wstawiamy na chwilę do lodówki.

Krem:

Składniki na krem ucieramy na gładką, jednolitą masę.

Jabłka obieramy w paski razem z miąższem, bez usuwania skórki (która będzie potrzebna na zewnętrzną stronę różyczek). Najlepiej robić to obieraczką, wtedy jabłka nie kruszą się i można je obrać na cienkie paseczki, które posłużą za płatki róż. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Całość:

Spód tarty wyjmujemy z lodówki, posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Na ciasto wylewamy krem. Z paseczków jabłek formujemy różyczki, na zewnątrz otulając je skórkami i układamy na kremie (nie jest bardzo rzadki, więc spód różyczek będzie się w nim lekko zanurzać). 
Różyczki z jabłek polewamy stopionym masłem i oprószamy cynamonem. 

Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 °C (aż brzegi tarty będą ciemno złote, a jabłuszka widocznie przypieczone). Studzimy w formie.

 

tarta

 

tarta

 

Smacznego ! 


czwartek, 10 października 2013, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/10/10 08:34:23
Super te rózyczki
-
2013/10/10 10:28:23
Śliczna :)
-
2013/10/10 17:25:14
Zachwycająca :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram