Blog > Komentarze do wpisu

Pyszna Chałka i sposób zaplatania :)

Od dawna chodziła za mną taka Chałka , mleczna , słodka , puszysta , z dużą ilością kruszonki na wierzchu . Smak dzieciństwa ! Moja mama często kupowała nam na śniadanie takie właśnie chałki , jedliśmy posmarowane masłem , dżemem lub miodem , do tego szklanka ciepłego mleka i biegliśmy się bawić :) Fajne czasy .... 

Dziś mogę taką chałkę przygotować w domu i nakarmić nią własne dzieci , miło patrzeć jak niektóre smaki pozostają wieczne , a moje dzieci zajadają się chałką tak jak ja kiedyś ....:)

 

chałka

 

Składniki :

( na 2 chałki )

15g świeżych drożdży

200ml mleka

100ml wody

2 łyżki miękkiego masła

2 łyżki cukru

650g mąki pszennej + do podsypania

1 jajko

1 łyżeczka soli

 

Dodatkowo :

2 łyżki wody + 1 łyżka miodu - do posmarowania

kruszonka ( 2 łyżki roztopionego masła + mąka + cukier ) - do posypania

 

Sposób przygotowania : 

W rondelku lekko podgrzewamy mleko i wodę i dodajemy pokruszone drożdże , cukier i masło . Dobrze mieszamy , aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży . Letnią mleczno-drożdżową mieszankę łączymy z resztą składników i zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę.

Kiedy ciasto urośnie dzielimy je na 2 części . Z każdej części robimy 5 wałeczków równej długości . Zaplatamy tak jak pokazałam na zdjęciach :)

 

zaplatanie

 

Gotowe chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia . 

Po tym czasie smarujemy chałki wodą rozmieszaną z miodem i posypujemy kruszonką ( do miseczki wsypujemy pół szklanki mąki i pół szklanki cukru i wlewamy przestudzone roztopione masło , wyrabiamy w rękach okruszki ) .

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC i pieczemy chałki ok. 25-30 minut , aż nabiorą złotego koloru . 

 

chałka

 

chałka

 

Smacznego ! 


piątek, 15 listopada 2013, paula.20.06
Tagi: chleb bułki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/11/15 09:50:21
dla mnie szczytem zdolności jest zwykły,3-pasmowy warkocz, więc nie ma szans na taką piękną chałkę jak Twoja ;)
-
2013/11/15 10:44:38
Pysznożci taka chałeczka a domowa to już całkiem rewelacja:)
-
2013/11/15 10:52:49
Chałki uwielbiam ;D
-
2013/11/15 13:30:35
Chałka wygląda Super ale niestety z tylu części nie potrafię pleść no trudno styknie z trzech oby tylko smakowo była pycha ..Pozdrawiam Serdecznie !!
-
2013/11/15 15:46:57
Podziwiam ten splot :) Pyszna musiała być :)
-
2013/11/15 16:10:48
Dziękuję :) Oj , tak , była pyszna !
-
2014/06/09 22:20:53
Miesiąc czekałam na jakąś wolna sobotę, kiedy będę mogła wczesnie rano wstac, upiec chałke i zaskoczyc chłopaka cieplutkim i pachnącym sniadanie. Niestety , nie doczekałam sie luźnego poranku, więc upiekłam chałki dziś na kolację ;-) I żałuję że tak długo zwlekałam! Nawet mi sie udało zapleść ! :D
-
2014/06/10 13:06:07
Bardzo się cieszę , że wszystko się udało i chałka smakowała :) Na przyszłość - bardzo polecam zrobienie chałki wieczorem i wstawić na nocne wyrastanie do lodówki , rano tylko pieczemy i śniadanko jak z bajki :D Pozdrawiam serdecznie !
-
2015/02/24 18:56:34
Dziś upiekłam pierwszy raz! Według Twojego przepisu :D Jutro pojawi się na blogu :)
Dziękuję bardzo!
-
2015/02/25 10:38:01
Cieszę się bardzo , pozdrawiam :)
-
2015/02/25 13:50:25
Gratuluję ! Chałka pierwsza klasa !!! :)
-
2015/02/25 21:07:41
Dziękuję! Następnym razem zrobię tak jak poleciłaś i upiekę z rana :) Wielkie dzięki za radę :)
Pozdrawiam!
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram