Blog > Komentarze do wpisu

Rogale Świętomarcińskie - wg. oryginalnego przepisu

Dla mnie, rodowitej poznanianki  11-go listopada jest nie tylko świętem narodowym , jest także dniem Świętego Marcina , który był niezwykłym człowiekiem, a większość swego życia spędzał wśród wiernych, wizytując ich i wspierając. Postać św. Marcina przedstawia się jako rycerza na białym koniu, rozdzierającego swój płaszcz i podającego go żebrakowi. Legenda głosi, że pewien cukiernik znalazł podkowę, którą zgubił koń św. Marcina, a następnie na jej kształt uformował ciasto, ozdobił je migdałami i upiekł. Tym samym doceniając dobroć św. Marcina rozdał smaczne rogale biednym.

Przepis pochodzi za strony ArtKulinaria.pl , Renata była w zeszłym roku w Poznaniu na warsztatach kręcenia rogali świętomarcińskich w jednej z poznańskich cukierni . Tam dostała przepis od cukiernika Piotra Koperskiego . Składniki odpowiednio zmniejszyła , ale by zachować statut ,, Rogali Świętomarcińskich " konieczne jest zachowanie kilku podstawowych zasad : idealny rogal ma kształt półksiężyca lub podkowy , posmarowany jest pomadą ( czyli lukrem ) i posypany posiekanymi orzechami . Waży od 200g do 250g i składa się z 81 warstw ciasta półfrancuskiego oraz masy z białego maku i bakalii . 60% masy rogala to ciasto , 30% masa z białego maku , 8% to pomada i 2% posypka z orzechów .

Do ciasta użyłam masła , zamiast orzechów dałam migdały . Połowę cukru tak jak Renata zastąpiłam miodem . 

Cóż mogę więcej napisać .... Rogale wyszły obłędne ! Smak po prostu powala . Jeśli nigdy nie byliście w Poznaniu i nie mieliście okazji by ich spróbować , upieczcie je w domu , według tego przepisu , nie zawiedziecie się :) 

Poniżej przedstawiam małe zdjęcia jak składałam ciasto , a następnie jak wycinałam i zawijałam rogale . Myślę , że będą pomocne :) 

Z podanych składników zrobiłam 23 szt. rogali , każdy z nich ważył ok. 200g 

 

 

rogale

 

rogale

 

rogale


 

Składniki na ciasto półfrancuskie :

1 kg przesianej mąki

400 ml ciepłego mleka

20 g świeżych drożdży

2  jajka + 1 żółtko

120g cukru

0,5  łyżeczki  soli

120 g masła 

dodatkowo 300 g zmrożonego masła do wałkowania 

 



Nadzienie z białego maku:

500 g białego maku
250 g cukru
250g miodu
 100g migdałów
85 g rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
300 g  biszkoptów, pokruszonych na okruszki
85 g masła
4 – 5 jaj

Lukier:

200 g cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
100 g zblanszowanych, posiekanych migdałów do posypania rogali

Sposób przygotowania :

Nadzienie :

Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej. Mak wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsączyć na gęstym sicie. Zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, używając najmniejszych oczek.
Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, obrać ze skóry i zmielić. Rodzynki zalać gorącą wodą, pozostawić na 15 minut, odsączyć, drobno posiekać.

W garnku stopić masło dodać miód i cukier, gotować aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, aby bakalie nasączyły się syropem. Dosypać zmielony mak i smażyć, często mieszając  przez ok. 5 – 10 minut. Masę makową wystudzić, dodać okruchy biszkoptowe i kolejno jaja. Masę cały czas ucierać, kolejne jajka dodawać, kiedy poprzednie zostanie wmieszane. Masa powinna być dość zwarta, ale plastyczna. Jeśli masa robi się rzadka nie dodawać kolejnego jajka . 

Ciasto drożdżowe : 

300 g masła mocno schłodzić w zamrażarce.

Pozostałe składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko lekko podgrzać (ma być ciepłe ale nie gorące).  Przygotować rozczyn: w misce rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Masło stopić w na małym ogniu.
Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę.
Mąkę przesiać, wsypać do dużej miski, dodać rozczyn, ubite z cukrem jajka, mleko, sól. Ugniatać ciasto, pod koniec partiami dodawać roztopione masło (każdą kolejna porcję, kiedy pierwsza zostanie dobrze wchłonięta. Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść, powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Włożyć do miski, przykryć  lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (trwa to ok. 30 – 45 minut).

Zmrożone masło zetrzeć na tarce na dużych oczka i odstawić do lodówki.
Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe ubić pięścią (aby je odgazować), zagnieść i rozwałkować na prostokąt.  Zimne masło  wyłożyć na ⅔ prostokąta (⅓ ma zostać pusta), pozostawić 1 cm margines. Ciasto złożyć do środka na 3, zaczynając od „pustej”, nie przykrytej masłem części, następnie złożyć do środka część wyłożoną masłem. W ten sposób powstają 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Docisnąć i  skleić boki, rozwałkować ponownie na kształt prostokąta. Jeszcze raz złożyć do środka na 3 (jak poprzednio) po czym ciasto włożyć do lodówki na 30 -45 minut. Wałkowanie i składanie powtórzyć jeszcze dwukrotnie, za każdym razem chłodząc ciasto w lodówce. W ten sposób powstaje 81 warstwowe ciasto.


ciasto


Tak przygotowane ciasto gotowe jest do dalszej obróbki. Najlepiej jednak zostawić je w lodówce na 5 godzin, a najlepiej na całą noc (można więc je przygotować dzień przed pieczeniem).
Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ½ cm, wycinać z niego naprzemiennie wydłużone trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć, najlepiej rękawem cukierniczym, nadzienie z białego maku. Podstawę trójkąta zawinąć na ok. 3 cm, przeciąć na środku, lekko rozłożyć aby powstały nóżki ( różki:) )  i zwinąć rogala.


ciasto

Rogale przełożyć na blachy wyściełane papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180˚C. Wyrośnięte rogale piec 25 – 30 minut do zrumienienia. Wyjąć na druciana kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem oraz posypać posiekanymi migdałami . 

rogale
rogale
rogale
Smacznego ! 
niedziela, 10 listopada 2013, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: Asa_6niebo, *.cdma.centertel.pl
2013/11/10 09:11:33
mam w planach jutro zrobić podobne rogale, Twoje wyglądają wspaniale!
-
2013/11/10 10:27:39
Nigdy nie jadłam... szkoda ze u mnie w mieście nie dostanę białego maku :(
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2013/11/10 22:55:03
Dziś je upiekłam ...pycha, co prawda nie miałam białego maku tylko niebieski ale wyszły rewelacyjne.
-
2013/11/11 09:14:25
Cieszę się bardzo i gratuluję udanego wypieku :)
-
2013/11/11 12:16:11
Pysznie wyglądają:)
-
Gość: Magdalena, *.wavecable.com
2013/11/11 17:38:49
Rozumiem, ze sklada sie i walkuje trzykrotnie, ale czy zmrozone maslo dodaje sie tylko podczas pierwszego skladania, czy za kazdym razem gdy jest rozwalkowane?
-
2013/11/11 18:01:30
Magdaleno , masło nakłada się tylko raz , tak jak pokazałam na małych zdjęciach , potem już tylko składamy i wałkujemy . Pozdrawiam cieplutko :)
-
2013/11/12 09:28:11
Piękne Ci wyszły!! :-)
-
2013/11/12 16:11:28
Dziękuję :)
-
Gość: gosia, *.sokrates.pl
2014/05/12 08:29:01
Biały mak można kupić w Piotrze i Pawle! Chyba, też w końcu upiekę. Ślicznie wyszły. Uwielbiam rogale z białym makiem, niebieski mak to zupełnie coś innego.
-
2014/05/12 11:01:55
Tak zgadzam się , biały mak jest w P.i P. , a przepis polecam :) Pozdrawiam .
-
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/11/05 21:52:55
ja takie rogale pieke w pracy co roku pozdrawiam
-
2014/11/06 14:50:46
Pozdrawiam również :)
-
Gość: bogzel, *.legnica.vectranet.pl
2014/11/08 14:30:28
chciałam zapytać jaka mniej więcej szerokość ciasta rozwałkowanego na rogaliki
-
2014/11/08 20:29:22
Ciasto ma szerokość mniej więcej 30 cm, im szersze ciasto tym rogale będą bardziej zwinięte, a przez to grubsze i większe, pozdrawiam cieplutko :)
-
Gość: bogzel, *.legnica.vectranet.pl
2014/11/09 16:11:36
Upiekłam nie wiedziałam że te rogaliki są takie duże. Część zrobiłam mniejsze, masa dla mnie za słodka dodałam sok z cytryny, wyszły bardzo dobre. Nie mam porównania bo mieszkam w Legnicy a u nas nie ma takich dobroci:) Chciałam się zapytać czy z samego ciasta drożdżowego można robić np.drożdżówkę bo bardzo dobrze odchodzi od ręki i nie trzeba kombinować z dodawaniem składników. Pozdrawiam :)
-
2014/11/09 20:50:33
Tak, oczywiście można zrobić z tego ciasta drożdżówki, tylko, że to ciasto jest połkruche i trzeba się liczyć z tym, że nie będzie tak miękkie i puszyste jak normalne drożdżowe . Pozdrawiam serdecznie i gratuluję dobrego wypieku :)
-
Gość: Rafał, *.ftth.ie.magnet.ie
2014/11/10 00:49:55
Mam problem przy wałkowaniu, masło pomimo zmrożenia, wydostaje się z ciasta.
-
2014/11/10 10:26:57
Ciasto półfrancuskie potrzebuje zimna, po wyciągnięciu z lodówki, wałkuj je z chłodnym pomieszczeniu, albo otwórz okno w kuchni, zmniejsz temperaturę. Możliwe jeszcze, że zostawiłeś za mały margines po bokach ciasta. Powodzenia :)
-
Gość: 6jakub, *.tunnelbear.com
2014/11/10 19:54:17
Rogale według przepisu wyszły znakomite!! palce lizać
-
2014/11/11 13:36:44
Bardzo się cieszę i gratuluję :) :) :)
-
Gość: Anna, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/11/11 16:07:06
Świetny przepis. Zrobiłam, rogale wyszły wspaniałe.
-
2014/11/12 15:53:05
Cieszę się bardzo i gratuluję wypieku :)
-
Gość: Rafał, *.ftth.ie.magnet.ie
2014/11/12 20:59:07
Udały się choć łatwo nie było. Jest tylko kwestia suchego ciasta. Nie wiem czy to z powodu długiego leżakowania w lodówce ale ciasto jest strasznie suche i ciężko się je wałkuje. Po bokach z powodu suchości ciasto pęka i nie ma zwartej struktury. Czy można coś na to poradzić?
-
Gość: Aga, *.magellan.net.pl
2014/11/13 07:17:54
Dziękuję za przepis, wyszły pyszne! Jedynie nadzienia starczyło mi na mniej rogali niż w przepisie i umęczyłam się z ciastem, które ciężko było tak cienko rozwałkować i za szybko nabierało temperatury - rozmiękało i kleiło się do wałka :P ale jakoś dałam radę. Mniam!
-
2014/11/13 09:46:45
Rafał - może masz w lodówce ustawioną za niską temperaturę, albo dałeś za dużo mąki przy podsypywaniu ? Ciasto po wyciągnięciu z lodówki potrzymaj trochę w temperaturze pokojowej, może dlatego Tobie pękało, powinno być miękkie i elastyczne. Pozdrawiam serdecznie :)
Aga - Cieszę się, że smakowały, z tą temperaturą zawsze są problemy ;) Gratuluję wypieku :)
-
2015/02/03 22:11:26
Wyglądają bardzo smacznie!
Chciałam sobie takiego kupić w Poznaniu, ale cena mnie przeraziła ;)
23 rogale! Kto to zjadł? ;)
-
2015/02/04 09:55:46
U mnie nie ma z tym problemu :) Mam 2 synków i męża, którzy zawsze zjadają wszystko co upiekę :) Przepis polecam, sprawdzony, pozdrawiam :)
-
Gość: Lucy, *.dyn.plus.net
2015/11/07 20:57:26
Smakuja tak jak oryginalne?
-
2015/11/09 09:43:03
Zdecydowanie ! Powiedziałabym, że nawet lepsze, nie wszyscy cukiernicy używają masła i jest w nich wyczuwalna margaryna, mi to osobiście bardzo przeszkadza, dlatego już od 3 lat nie jadłam kupnych rogali :) Polecam z całego serca :)
-
Gość: ANNA, *.cvdnet.pl
2015/11/09 14:54:32
Rogaliki wyglądają obłędnie :-). Jutro zaczynam walkę, mam nadzieję że będzie warto. Zastanawia mnie jednak duża ilość cukru w nadzieniu i duża ilość biszkoptów. No i sporo masła w cieście. Ale pewnie tak ma być. Ja jednak zrezygnuję z części cukru. Pozdrawiam!
-
Gość: Lucy, *.dyn.plus.net
2015/11/09 15:30:40
Zdecydowałam, jutro zaczynam robić rogale z Pani przepisu :)) Mam jedno pytanie nie mam dostępu do świeżych drożdży ( mieszkam w UK) ile należy użyć suszonych na tą ilość ciasta?
-
Gość: Ola, *.2-1.cable.virginm.net
2015/11/10 00:43:53
Rogaliki są doskonałe!!!
-
Gość: krokusik78, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/11/10 14:43:53
Witam ;-) jestem w trakcie robienia...piec będę jutro. W niektórych przepisach znalazłam,że rogale smaruje się przed pieczeniem jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Czy jest to konieczne?Czy Pani też smaruje czymś rogale przed włożeniem do piekarnika?
-
2015/11/10 15:13:34
krokusik78 - nie nie ma potrzeby smarowania rogali jajkiem, ja tak nie robię .
Lucy - 20g świeżych drożdży to tyle samo co 10g drożdży instant i tyle ja bym dała.
Anna - oczywiście ilość cukru można zmniejszyć, na maśle bym nie oszczędzała :)
Ola - bardzo się cieszę, że smakowały :)
Pozdrawiam serdecznie !
-
Gość: elenka, *.adsl.inetia.pl
2015/11/10 22:45:34
właśnie zrobiłam ciasto, jeszcze raz rozwałkuję. Masa makowa stygnie. Piec będę jutro. Te rogale "chodzą" za mną od roku. Nareszcie zdecydowałam się. Bardzo dziękuję za przepis.
-
Gość: Lucy, *.dyn.plus.net
2015/11/11 16:46:40
Ciasto drożdżowe nie chce rosnąć, chyba coś nie tak z drożdżami :( Czy jest szansa że rogale wyjdą?
-
Gość: Lucy, *.dyn.plus.net
2015/11/12 20:47:31
Rogale wyszły fantastyczne w smaku. Dokładnie jak oryginalne wiem co mówię bo jest jestem poznanianką. Troszkę mi pękały, nie wiem dlaczego. Zdecydowanie będę je piec co roku z Twojego przepisu. Wyszlo mi 20szt, zostało nieco nadzienia. Dziękuje za przepis :)
-
Gość: Izabela, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/11/13 09:50:03
Witam, czy w tym przepisie nie jest za mało drożdży? Moja kostka ma 100g czujki powinnam dać do przepisu 0,2 kostki tylko?
-
2015/11/14 16:53:55
Tak, w przepisie jest 20g świeżych drożdży i to w zupełności wystarcza , pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: ANNA, *.cvdnet.pl
2015/11/17 15:34:31
Potwierdzam PYSZNOŚĆ ROGALI !!!, dałam jedynie troszkę mniej cukru do maku a następnym razem ciasto wkładając na noc do lodówki zawinę w folię spożywczą - tym razem przykryłam ściereczką i niestety trochę mi wyschło. Mak zamówiłam przez internet w większej ilości (na szczęście) i na pewno nie będę czekała do daty 11.11.2016 z kolejnym wypiekiem. Pozdrawiam
-
Gość: Ewa, *.as43234.net
2015/11/28 13:14:16
Rogale piekę drugi raz. Ułatwiam sobie prace rozwałkowując ciasto przystawka do wałkowania makaronu, przy trzecim wałkowaniu sprawdza się doskonale. Paski ciasta wychodzą równe. Dzięki za przepis, to znaczy moje kubki smakowe są zachwycone, w jedzeniu ograniczają mnie szturchania mojej talii. Kubki najczęściej zwyciężają.
-
2015/11/30 22:07:55
Bardzo się cieszę że rogale smakowały :) pozdrawiam.
-
Gość: karola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/10/31 17:17:26
Droga rodowita poznanianko, na pewno rogale upieczone według Twojego przepisu są pyszne, ale styl Twojej wypowiedzi pozostawia wiele do życzenia. Naucz się najpierw składać poprawnie zdania w języku polskim- Twoja wypowiedź roi się od błędów stylistycznych! Serdecznie pozdrawiam trzymając jednocześnie kciuki za postępy w edukacji.
-
Gość: Basia, *.play-internet.pl
2016/11/08 07:41:39
A ty (Gość: karola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl) chcesz upiec rogale czy sprawdzasz wypracowanie z języka polskiego???
Ja czytając i skupiając się na przepisie nie dostrzegłam błędu, który utrudni mi upieczenie pysznych rogali. Pozdrawiam :-)
-
2016/11/08 08:57:09
Dziękuję Basiu , dzięki Takim osobom jak Ty świat staje się lepszy :) Ściskam gorąco :)
-
Gość: Bożena, *.cnet.gawex.pl
2016/11/09 13:01:02
Do głowy by mi nie przyszło( Gość:karola ,*.neoplus.adls.tpnet.pl), by czepiać się stylu pisania autorki bloga, bo nie czytadła tu szukam,a inspiracji kulinarnej. Tak trzymaj rodowita poznanianko;D , i dostarczaj nam nowych przepisów wg własnego stylu pisania,hehe. Biorę się za te pyszności z Twojego przepisu.Pozdrawiam.
-
Gość: Wieslaw, *.static.kolnet.eu
2016/12/31 21:48:23
Zrobiłem na stary rok wyszły super ale roboty trochę warto
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram