Blog > Komentarze do wpisu

Syrop z pigwy

 Pigwa jest naturalnym lekiem, jej owoce mają dużo witaminy C (siedem razy więcej niż cytryna), B, prowitaminy A, garbników, pektyn. Słyną z minerałów: magnezu, fosforu, potasu, żelaza, miedzi i jodu.

Sama wrażliwa na przeziębienie, pigwa leczy z przeziębień innych. Działa przeciwzapalnie, jej sokiem można przemywać dziąsła, płukać gardło, przetłuszczające się włosy (kilka łyżek na szklankę wody). A kiedy chcemy mieć świeży oddech, wystarczy żuć plasterek pigwy.

Dziś polecam Syrop z Pigwy , doskonały dodatek do herbaty , na jesienne chłodne wieczory .

 

pigwa

 

Składniki :

owoce pigwy

cukier

 

Sposób przygotowania :

Owoce pigwy (tyle ile mamy) szorujemy, a następnie przekrawamy na cztery części. Wydrążamy pestki i gniazda nasienne. Owoce kroimy w małą kostkę. Mierzymy ile objętościowo wyszło nam z pokrojonych owoców i przesypujemy je taką samą ilością cukru, np: na dwie szklanki pokrojonej pigwy potrzebujemy dwie szklanki cukru. Zasypane owoce odstawiamy na dwa dni – aby puściły sok. Co jakiś czas mieszamy, aby cukier rozpuścił się. Po dwóch dniach syrop wraz z owocami przelewamy do słoiczków. Jeśli syrop ma stać bardzo długo można go zapasteryzować w gorącej wodzie lub piekarniku. Syropem słodzimy herbatę – nadaje jej wyjątkowy smak (ja dodaję razem z kawałkami owoców). Możemy także użyć syropu do różnych deserów . 

 

pigwa


 

pigwa

*Inspiracja

 

Smacznego ! 

wtorek, 12 listopada 2013, paula.20.06
Tagi: pigwa

Polecane wpisy

  • Smalec z cebulą i jabłkami

    Smalec przygotowałam na specjalne życzenie mojego męża i muszę Wam powiedzieć, że jest on zdecydowanie lepszy niż te kupione w sklepie. Dodatek cebuli i jabłka

  • Wafle do lodów

    Odkąd zaczęłam robić domowe lody do pełni szczęścia brakowało mi tylko domowych wafelków ;) W tym sezonie wreszcie się zmobilizowałam i kupiłam waflownicę. Nie

  • Pomidory w sosie własnym

    Pomidory w całości , w sosie własnym są idealnym składnikiem sosów i zup. Ja przede wszystkim robię z nich sos do pizzy. Sprawdzą się również jako dodatek do ri

  • Mechate

    Dwa lata temu pokazywałam jeden owoc pigwy pospolitej z Ogrodu Botanicznego UKW. Pod koniec września tego roku znalazłam dwie pigwy na tym samym krzewie. Jedna

  • Moraba-ye Beh

    Kulinarny aforyzm : Lecz oto zjawia się Szatan, pierwszy wolnomyśliciel i pierwszy bojownik o emancypację światów; on ukazuje pierwszym ludziom jak wielką hańbą

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: Natalie, *.dynamic.chello.pl
2013/11/12 22:27:22
Uwielbiam taki sok do herbaty :)
-
Gość: pytanie, *.dynamic.chello.pl
2014/08/21 12:25:26
Cześć, mam pytanie, ile wychodzi ml syropu z kilograma pigwy i kilograma cukru?
-
2014/08/21 17:24:02
Tego nie wiem , to zależy od wielkości owoców , powiem tak , ja miałam 2 owoce pigwy , gdy je pokroiłam wyszły mi 2 szklanki owoców i to zasypałam 2 szklankami cukru , co dało mi w efekcie końcowym taki słoik jak na zdjęciach tj. 400 ml syropu . Pozdrawiam :)
-
Gość: matti, *.gdynia.mm.pl
2014/09/26 14:44:55
Witam
Ja pigwę przepuszczam przez sokowirówkę i mieszam ten sok z cukrem 1:1. Z czterech kg pigwy wyszło mi ponad 2,5 litra soku. Kurujemy się przez cały okres jesienno-zimowy tym syropem. Dzieci nie chorują. Pozdrawiam
-
2014/09/26 14:55:19
Dziękuję za komentarz i cenne uwagi, pozdrawiam :)
-
Gość: Igam, *.static.chello.pl
2014/09/30 20:25:24
A czy pasteryzacja nie pozbawia soku ze wszystkich witamin? Jak długo je pasteryzować?
-
Gość: Igam, *.static.chello.pl
2014/09/30 20:26:22
A czy pasteryzacja nie pozbawia soku ze wszystkich witamin? Jak długo je pasteryzować?
-
2014/10/01 09:38:01
Pasteryzujemy przez 15 minut , pozdrawiam :)
-
Gość: zyga, *.is.net.pl
2014/10/17 12:11:20
Od kilku lat robię nalewkę z pigwy i jest wspaniała . Pigwę myję kroję wydrążam gniazda nasienne kroję w kostkę a ostatnio z braku czasu starłem na największej tarce tarki Jest to szybciej i niczemu nie przeszkadza że takie to jest te owoce można wykorzystać w różny sposób . Dobra gospodyni wie do czego to można użyć .Do tego dodaję wanilję w lasce , goździki około 20 do 30 około 2 cm imbiru zgniecionego w wyciskaczu do czosnku litr miodu .Ja to wkładam do 5 litrowego słoja . zalewam spirytusem tak żeby owoce były przykryte i mieszam co kilka dni .Do użytku jest po około 2do 3 miesięcy wspaniałe Na zdrowie
-
2014/10/17 16:26:09
Bardzo dziękuje za przepis na nalewkę , niestety u mnie w domu się nie pije nalewek i dlatego ja nie ich robię, ale na pewno nie jeden z moich czytelników skorzysta z tego przepisu. Pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: Tomek, *.play-internet.pl
2014/11/29 14:08:17
Chciałem zapytać, czy słoik z zasypanymi cukrem owocami na syrop należy zamknąć przykrywką, czy powinno zostawić się otwarty? Pozdrawiam!
-
2014/11/30 16:15:08
Słoik powinien być zamknięty , pozdrawiam :)
-
Gość: Mirka, *.tylda.net
2014/12/08 11:53:22
Witam
Czy pokrojoną pigwę zasypaną cukrem (na czas puszczania soków) można trzymać w misce przykrytej folią spożywczą w lodówce a potem przełożyć do słoiczków i pasteryzować?
-
2014/12/09 10:09:55
Tak można , ułatwi to na pewno mieszanie syropu , pozdrawiam :)
-
Gość: Anna Drozd, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2015/10/04 22:22:43
Sposób przygotowania słowo w słowo z bloga www.poezja-smaku.pl/syrop-z-pigwy/ Nawet zdanie, że kawałki owoców dodajesz do herbaty...
-
Gość: Merc., *.adsl.inetia.pl
2015/10/13 11:18:49
Jeżeli przepis pochodzi z innej strony, niefajnie jest nie podawać źródła
(patrz www.poezja-smaku.pl/syrop-z-pigwy/ ).
-
Gość: Anna, *.komputersat.pl
2015/10/13 21:59:41
Ja zasypuje pokrojona w plasterki pigwe cukrem, nastepnie podziwiam jak szybko puszcza sok. Za 2 dni zlewam sok do buteleczek , a owoce smaze na konfitury z pomaranczami i kardamonem.Pysznosci nad pysznosciami.
Sok trzymam w lodowce, nie pasteryzuje.
-
2015/10/14 13:46:36
Fantastyczny pomysł z tą konfiturą :) Muszę wypróbować , pozdrawiam :)
-
Gość: , *.net.voice-net.pl
2015/11/15 18:08:52
Ja po zlaniu soku owoce z pigwy rzucam do syropu i uzywam do ciasta zamiast skorki pomaranczowej,bardzo dobre do piernika itp,-pozdrawiam ewa
-
Gość: grajabe, *.dynamic.chello.pl
2018/10/07 12:49:13
zawsze mam wątpliwości czy to przepis na PIGWĘ czy na pospolitego pogwowca.
ludzie mylą te dwa różne owoce
-
Gość: grajabe, *.dynamic.chello.pl
2018/10/07 12:52:49
mam wąpliwości czy autorzy przepisów rozróżniaja pigwę od pogwowca-to są dwa rożne owoce .Chciałabym co innego zrobić z pigwy,co innego z pigwowca pozdrawiam autorów przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram