Blog > Komentarze do wpisu

Mięciutkie , nadziewane pierniczki w czekoladzie

Pierniczki do złudzenia przypominają te sklepowe , bardzo mięciutkie , ze słodko-kwaśnym nadzieniem , w pysznej mlecznej czekoladzie . Dawno tak się nie zajadałam ! Przepis pochodzi z TEJ strony . Zmniejszyłam tylko ilość składników o połowę ponieważ ilość 120 szt. pierniczków trochę mnie przeraziła .... potem żałowałam , bo pierniczki ( ok.60 szt. ) zniknęły tak szybko , że nie zdążyłam się nimi najeść ;) Jutro robię kolejną porcję :) Polecam Wam z całego serca ! Są genialne !

 

pierniki

 

 

Składniki : 

( na ok. 60 szt. )

200g miodu
3 łyżeczki przyprawy do piernika 
125g masła

100 ml gęstej, kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki sody

500g mąki
1,5 łyżki kakao

1 białko
0,5 szklanki cukru
4 żółtka

200g powideł śliwkowych ( lub innych )


Sposób przygotowania :

   Miód zagotowujemy z przyprawami, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia.
Sodę rozpuszczamy w śmietanie w większym naczyniu (śmietana pod wpływem sody zwiększy objętość).
Mąkę mieszamy z kakao w bardzo dużej misie lub garnku.
Białko ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier, ubijamy . Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy .  Masę jajeczną przelewamy do mąki i delikatnie mieszamy . Mieszając wlewamy miód a na końcu śmietanę. Dokładnie wyrabiamy , tak aby ciasto było jednolite. Jest ono na tym etapie dość rzadkie i mocno klejące. Przykrywamy i odstawiamy na 24h w chłodne miejsce (ale nie do lodówki).

     Po tym czasie stolnice obficie obsypujemy mąką, wykładamy ciasto i zagniatamy omączonymi dłońmi. Jeżeli ciasto lepi się tak bardzo, że nie jesteśmy w stanie go zagnieść ani wałkować, nawet podsypując mąką to można dodać jej nieco więcej, należy jednak pamiętać, że ciasto musi pozostać lepkie, inaczej nie sklei się ze sobą i będzie otwierać w czasie pieczenia, a nadzienie wypłynie. 
Ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą wałkujemy , podsypując mąką , na grubość około 3mm. Na rozwałkowanym cieście zaznaczamy nożem linie przez środek (nie przecinając ciasta). Na jednej połowie nakładamy w odstępach niewielkie porcje powideł lub innego nadzienia . Następnie przykrywamy powidła drugą porcją ciasta składając je na pół (robimy to w taki sposób w jaki zamyka się książkę wg wcześniej wyznaczonej linii). Wykrawamy pierniczki dowolnych kształtów kierując się wybrzuszeniami jakie powstały w miejscach nałożenia powideł. 
Nie należy się przejmować, jeżeli gdzieś na łączeniu będą widoczne powidła, nawet jeżeli nadzienie nieco wypłynie podczas pieczenia, to pierniczki nic na tym nie stracą, a piecze się je zbyt krótko, aby powidła miały się przypalać.
Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zabrudzony powidłami papier należy wymienić przed pieczeniem kolejnej partii).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC, około 7-10 minut .

Pierniczki nie twardnieją. Można je dowolnie ozdabiać, zanurzyć w lukrze lub oblać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. 

 

pierniki

 

pierniki

 

pierniki

 

Smacznego ! 


środa, 04 grudnia 2013, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/12/04 09:43:27
Przecudne! Narobiłam w tym roku powideł śliwkowych, więc czuję się w obowiązku wykorzystać ten przepis :)
-
2013/12/04 09:56:32
Właśnie szukam przepisu na takie pierniczki. To chyba już znalazłam :)
-
2013/12/04 10:02:59
Pięknie wyglądają! Mam już tyle przepisów na pierniczki na ten rok, że chyba zostawię na następny :)
-
2013/12/04 10:05:08
pycha, zapisuję do przetestowania :)
-
2013/12/04 11:27:09
To zdecydowanie będą kolejne pierniczki jakie zrobię :) Jeśli naprawdę smakują jak te kupne, to robię z podwójnej porcji ;)
-
2013/12/04 12:26:47
Uwiielbiam nadziewane pierniczki...tak bardzo kojarzą mi się z dzieciństwem..
-
2013/12/04 13:35:34
Dziękuję wszystkim za bardzo miłe komentarze :) Pozdrawiam !
-
2013/12/05 10:38:45
Mmmm! Do zrobienia :)
-
Gość: Edka_Kredka, *.dynamic.chello.pl
2013/12/17 15:50:34
Nie mam śmietany tylko gęsty jogurt naturalny. Może być?
-
2013/12/17 18:20:56
Tak , oczywiście ! Ja także raz użyłam jogurtu zamiast śmietanki , smak był taki sam :) Pozdrawiam !
-
2013/12/18 09:39:27
Zrobiłam. Są obłędne.
-
2013/12/18 11:31:29
Zgadza się :) Pozdrawiam !
-
Gość: Zabka, *.cpe.net.cable.rogers.com
2013/12/18 21:23:09
Przepyszne! Jedynie mi troche opadly w trakcie stygniecia. Jak mozna temu zapobiec?
-
2013/12/19 08:27:00
Opadły zapewne dlatego , że przed pieczeniem w miejscu gdzie były nałożone powidła , podczas zlepiania zostało uwięzione powietrze , które po upieczeniu zeszło :( Aby temu zapobiec przed pieczeniem można zrobić wykałaczką dziurkę by pozbyć się powietrza , ja po nakryciu powideł ciastem bardzo dokładnie dociskałam palcami . Pozdrawiam !
-
Gość: Magdalena, *.dynamic.chello.pl
2013/12/28 11:50:49
Hej; ) Bardzo ciekawy przepis; ) Mam tylko jedno pytanie, czy ciasto może stać trochę dłużej niż 24 godziny? Np 36 godzin?: P Będę wdzięczna za szybką odpowiedź:)
-
2013/12/28 13:50:32
Spokojnie , nic się nie stanie , wydaje mi się że będą nawet lepsze jak postoją dłużej :) Pozdrawiam !
-
Gość: Magdalena, *.dynamic.chello.pl
2013/12/28 14:05:29
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź:) I życzę wielu smacznych przepisów:)
-
Gość: ilona, *.free.aero2.net.pl
2014/01/10 10:45:55
a czy można ich nie nadziewać?
-
2014/01/10 11:15:03
Oczywiście , przepis na podobne nie nadziewane pierniczki jest tu : cynamonowypyl.blox.pl/2013/12/Miekkie-pierniczki-z-lukrem.html
-
Gość: wiesława, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/17 18:58:05
Dziękuję za przepis .Pierniczki są wyśmienite,na stałe weszły do naszych ulubionych ciasteczek,pieczemy je bardzo często i chyba nigdy nam się nie znudzą.
Wiesława.
-
2014/01/18 18:04:59
Bardzo się cieszę i dziękuję za miły komentarz :)
-
Gość: Ola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/09/17 16:48:31
Witam czy miód z masłem podczas wlewania do mąki może być cieply czy musi byc koniecznie zimny ?
-
2014/09/17 17:59:13
Masa powinna być ostudzona, pozdrawiam :)
-
Gość: Ola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/09/22 21:04:34
Przepyszne pierniczki, jak najbardziej polecam ten przepis ;) Pozdrawiam
-
2014/09/23 07:26:21
Dziękuję pięknie za komentarz i pozdrawiam :)
-
Gość: Kasia, *.leon.com.pl
2014/10/09 13:02:59
Czy ciasto musi koniecznie ,,odpoczywać'' przez 24 godz? Jaki jest minimalny czas kiedy można zacząć piec?
-
2014/10/10 12:20:07
Powinno odpoczywać przez dobę lub dłużej , im dłużej leżakuje, tym pierniczki są lepsze, bardziej miękkie :) Pozdrawiam :)
-
Gość: , *.static.3s.pl
2014/11/18 09:39:07
pierniczki są pyszne, zrobiłam wcześniej by mieć czas na spokojne zdobienie, ale niestety okazało się, że nie ma już czego zdobić. Na święta muszę upiec raz jeszcze i to chyba z większej porcji:)
-
2014/11/18 14:34:07
Cieszę się bardzo :)
-
Gość: , *.static.3s.pl
2014/11/27 09:38:09
jak długo można je przechowywać?
-
2014/11/28 07:39:46
W zeszłym roku wytrzymały ok. 3 tygodni w zamkniętym pojemniczku :) Pozdrawiam :)
-
Gość: Ela, *.wroclaw.mm.pl
2014/12/10 21:32:21
Takiego przepisu szukałam, wyglądają pysznie!
-
2014/12/11 09:27:59
Polecam , są pyszne ! :)
-
Gość: A., *.skybroadband.com
2014/12/14 14:49:35
Idealne, naprawde wspaniale. Takiego przepisu szukalam.
-
2014/12/15 12:11:11
Cieszę się , dziękuję za komentarz :)
-
Gość: Joanna, *.gl.digi.pl
2014/12/18 19:42:07
Pierniczki wyszły wyśmienicie. Ciasto trzymałam 2 dni , rozwałkowałam na różne grubości i za każdym razem pierniczki były udane. Osobiście- drukuję i zachowuję na kolejny rok. Dziękuję i polecam przepis!
-
2014/12/18 22:33:08
Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)
-
2014/12/21 17:27:37
czy ciasto mogę trzymać w ostateczności w lodówce? jedyne chłodne miejsce jakie posiadam to balkon a w nocy ciasto moze zlapac mroz :/
-
Gość: Paulinka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/21 20:50:41
Witam Czy śmietane zagotowywujemy z soda czy nie ? .
-
2014/12/22 07:25:59
Olusiaaaaaa - tak ciasto można w ostateczności trzymać w lodówce
Paulinko - nie śmietany nie gotujemy , sodę dodajemy do zimnej śmietany
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
-
Gość: Agata, *.google.com
2015/11/25 22:50:58
Witam. Jak długo mogą leżeć te pierniczki tzn.czy już teraz można je robić i czy czekoladą należy je obalać po upieczeniu czy raczej bliżej świat?
-
2015/11/30 22:05:30
Oj z tymi pierniczkami to należy poczekać , wytrzymują ok. 2 tygodni. Czekoladą polewamy tuż przed świętami . Pozdrawiam.
-
Gość: Samantha, *.1-3.cable.virginm.net
2016/08/28 16:06:18
Witam, mam pytanko czy musza byc to koniecznie 24 godziny czy mozna szybciej juz wyrabiac ciasto i wykrajac pierniczki?
-
2016/08/29 10:15:19
Witam, oczywiście można szybciej, ale ciasto piernikowe ma to do siebie, że powinno dojrzewać, im dłużej leżakuje tym jest lepsze :)
-
Gość: Samantha, *.1-3.cable.virginm.net
2016/08/29 14:55:43
Aha ok Dzieki za szybka odpowiedz ;)
-
Gość: Ala, *.dyn.iinet.net.au
2016/12/06 08:36:26
witam .. mam krotkie pytanie .. czy mozna je piec bez konfitury .. ? .. Ala
-
Gość: nina54nn, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/12/23 10:17:28
Właśnie je zrobiłam i czekam aż będę mogła je upiec i udekorować. Od razu zrobiłam z dwóch porcji i się bardzo cieszę bo na pewno wyjdą pyszne. :)
-
2016/12/23 15:21:09
Bardzo się cieszę i życzę Wesołych Świąt :)
-
Gość: Domi, *.net-bis.eu
2017/01/22 18:46:14
Robilam na święta. Wyszly idealne mieciutkie i pyszne. Nie moglam sie od nich oderwac. Naprawde warto zrobic bo wychodza super mimo ze pierwszy raz robilam pierniki. Jedyny problem jaki miala to ze sie rozklejaly boki mimo ze prawie nie posypywalam ciasta mąka i dobrze dociskalam boki. Ale i tak byly ladne i nawet nie trzeba ich oblewac czekolada
-
Gość: Anna, *.centertel.pl
2017/12/12 14:53:08
A jaki miód?
-
Gość: Kasia, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2017/12/20 11:46:51
Witam, pierniczki te robie juz chyba kilka lat, sa przepyszne. Teraz jednak mam problem, gdyz w domu mam dziecko uczulone na gluten. Dlatego tez chcialabym zapytac czy da sie ten przepis przerobic na bezglutenowe? Jakiej/ jakich mak wtedy uzyc? I w jakich proporcjach? Bede wdzieczna za odpowiedz.
-
Gość: Lusi, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2017/12/20 21:55:23
A ja właśnie je piekę. Druga blaszka jest w piecu. Pierwsza powoli znika;) Pierniczki są cudne. Wyszły pysznie. Dziękuję za świetny przepis .
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram