Blog > Komentarze do wpisu

Sos żurawinowy

W pierwsze Święto zawsze przygotowujemy rodzinny obiad , daniem głównym jest pieczony indyk :) Bardzo długo szukałam idealnego sosu do indyka , na sposób amerykański uparłam się że musi to być sos żurawinowy ! W zeszłym roku na moją prośbę teściowa przygotowała taki sos , był on na bazie musztardy , co kompletnie zabiło słodko-kwaśny posmak żurawiny . W tym roku przygotowałam sos samodzielnie :) Gdzieś na jakiejś zagranicznej stronie doczytałam , że można robić taki sos na bazie czerwonego wina i poszłam w tym kierunku . Sos wyszedł tak pyszny , że po pierwszej degustacji musiałam się mocno powstrzymywać by nie zjeść więcej , inaczej nie mogłabym chyba wsiąść za kierownicę ;)  Polecam Wam bardzo serdecznie ! 

 

sos

 

Składniki :

100g suszonej żurawiny 

50g mrożonych wiśni 

200 ml czerwonego wina , półsłodkiego , u mnie Glükwine ( 1 szklanka )

0,5 szklanki wody

100g cukru pudru ( 1 szklanka )

1 łyżka soku z cytryny 

1 płaska łyżeczka cynamonu

 

do zagęszczenia sosu :

2 łyżeczki mączki ziemniaczanej rozpuszczonej w 4 łyżkach zimnej wody 

 

Sposób przygotowania :

Żurawinę i wiśnie wkładamy do rondelka i zalewamy winem oraz wodą . Dodajemy cukier , cynamon i sok z cytryny . Dokładnie mieszamy i wstawiamy na gaz . Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając . Zmniejszamy ogień i mieszając od czasu do czasu sprawdzamy konsystencję . Jeżeli po 5 minutach sos nadal będzie za rzadki zagęszczamy go mączką ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie . Sos powinien być gęsty ale nie galaretkowaty .  

Po ostudzeniu sos przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce . 

 

sos

 

Smacznego ! 

czwartek, 19 grudnia 2013, paula.20.06
Tagi: sos żurawina

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!