Blog > Komentarze do wpisu

P±czki z konfitur±

Karnawał w pełni , a je¶li karnawał to obowi±zkowo musz± być p±czki :) ! 

Dzi¶ polecam przepis na p±czki z konfitur± (b±dż z dżemem) , p±czki s± pyszne , delikatne i puszyste .

Jedyny minus to przygotowanie ciasta , które jak na ciasto drożdżowe jest do¶ć lej±ce i lepkie :( Potem smażenie , także do¶ć kłopotliwe , zwłaszcza gdy nie ma się termometru :(  . Trzeba uważać by temperatura nie była za wysoka , ponieważ p±czki nam się za szybko spiek± z wierzchu , a w ¶rodku pozostan± surowe :( . Zbyt niska temperatura spowoduje , że p±czki będ± opite tłuszczem i  także nie dobre :(  

Moim kolejnym zakupem będzie termometr kuchenny , to wiem na pewno ! Bardzo ułatwi mi w przyszło¶ci pieczenie p±czków . 

Mimo wszystko p±czki się udały , wysiłek i trud wynagrodził mi smak ¶wieżych p±czków :) 

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , za który dziękuję :) .

Polecam serdecznie ! 

 

Paczki

 

Składniki :

( na ok. 30 sztuk )

800 g m±ki pszennej + około 50 - 70 g do podsypywania

28 g  ¶wieżych drożdży

pół łyżeczki soli

100 g drobnego cukru do wypieków

1,5 szklanki mleka

4 duże jajka

2 żółtka 

100 g masła, roztopionego

3 łyżki ekstraktu cytrynowego

 

Dodatkowo :

1 litr oleju rzepakowego do smażenia

konfitura lub dżem do nadziania

lukier lub cukier puder do oprószenia


 

Sposób przygotowania :

M±kę pszenn± przesiewamy , drożdże rozpuszczamy w letnim mleku  . Dodajemy do m±ki wraz z pozostałymi składnikami i wyrabiamy , pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (staraj±c się nie dosypywać m±ki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej m±k± miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objęto¶ci (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony m±k± blat. Rozwałkowujemy  na grubo¶ć 1 - 1,3 cm i szklank± o ¶rednicy 7 cm wykrawamy p±czki . Odkładamy je na stolnicę oprószon± m±k±, ponownie przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objęto¶ci (około 20 - 25 minut; p±czki powinny być dobrze napuszone, ale nie przero¶nięte). 

Po wyro¶nięciu smażymy p±czki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładamy na bibułkę do ods±czenia. Nadziewamy konfitur± lub dżemem przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania p±czków . 

Jeszcze ciepłe lukrujemy . 

 

Paczki

 

Paczki

 

Smacznego ! 

czwartek, 16 stycznia 2014, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Go¶ć: Asa_6niebo, *.cdma.centertel.pl
2014/01/16 15:17:36
Chodz± za mn± p±czki i chodz±, oj chyba w weekend już się wezmę do roboty. Prze¶liczne te Twoje!
-
2014/01/16 15:24:52
Piękna obwódka! :) A na jakim tłuszczu smażyła¶?
-
2014/01/16 15:40:57
Asa_6niebo - dziękuję :)
Agato , już poprawiłam w przepisie :) Oczywi¶cie smażyłam na oleju rzepakowym , dziękuję i pozdrawiam !
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram