Blog > Komentarze do wpisu

Brownie z kaszy jaglanej - odchudzone :)

Ostatnio stałam się ogromną fanką kaszy jaglanej . Fantastyczny produkt ! Mało , że zdrowy , to jeszcze ma wiele zastosowań i smakuje genialnie ! 

Niedawno na blogu Marta-gotuje.pl znalazłam przepis na brownie , właśnie z kaszy jaglanej ! Wiedziałam , że w domu będą chętni na takie dietetyczne ciasto ( nie mówię tu o moich łobuzach;) ) , więc postanowiłam je przygotować .

Ciasto jest pyszne ! Maziste tak jak brownie , mocno kakaowe , a dodatek orzeszków i prażonych migdałów wzbogaca cały smak . Maksymalnie odchudziłam to ciasto , w oryginale jest śmietanka , zastąpiłam ją mlekiem . Natomiast szklankę cukru zwykłego zastąpiłam połową brązowego .  

Ciasto jest godne polecenia , biorąc pod uwagę wartości kaloryczne , spokojnie można sięgnąć po następny kawałek :) 

 

brownie z kaszy

 

brownie z kaszy

 

Składniki :

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka wrzątku

szczypta soli

50 ml oleju rzepakowego

3 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)

orzechy włoskie i/lub migdały

 

Sposób przygotowania :

Kaszę płuczemy na sitku w zimnej wodzie a następnie we wrzątku ( pozbywamy się w ten sposób goryczki ). Przekładamy do garnuszka i gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (we wrzątku z odrobiną soli). Studzimy , dodajemy pozostałe składniki (poza orzechami i migdałami) i całość miksujemy blenderem. Przekładamy na blachę (20/30)  wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i/lub migdałami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 40 minut.

 

brownie z kaszy

 

brownie z kaszy

 

brownie z kaszy

 

Smacznego ! 

piątek, 07 lutego 2014, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2014/02/07 11:02:57
Wygląda pysznie:)
-
Gość: Agata, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/02/07 11:19:22
Kasza jaglana jest mi znana jak dotąd tylko na słono z warzywami, ale takie czekoladowe cudo brzmi naprawdę fantastycznie! Do wypróbowania :)
-
2014/02/07 11:34:47
zabiłaś mnie tymi brownie! są rewelacyjne! muszę je upiec!
-
2014/02/07 14:35:06
Fajna taka lżejsza wersja :D
-
Gość: monia2480, *.dynamic.chello.pl
2014/02/19 13:05:56
Znalazłam ten przepis dziś rano i już zjadłam dwa kawałki ;-)
BOSKIE!!!!!!!
Podczas pieczenia zapach w domu obłędny.
Po zjedzeniu wiem że będzie stałym gościem w moim domu!
-
2014/02/19 14:25:10
Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :) Pozdrawiam !
-
Gość: , *.dynamic.sbb.rs
2014/02/24 12:01:30
ciasto jest pycha :))
-
Gość: felicity, *.adsl.inetia.pl
2014/03/02 10:37:53
Dlaczego mi nie wyrosło?! :( Zrobiłam wszystko jak w przepisie....
-
2014/03/02 12:32:15
Ale to jest brownie i to w dodatku z kaszy ! Nie ma prawa urosnąć ani o milimetr ! Dlatego należy użyć foremki małej ,albo nawet keksówki . Pozdrawiam :)
-
Gość: felicity, *.adsl.inetia.pl
2014/03/02 16:37:53
Hmmm...zrobiłam dziś już drugie podejście i.... z 2 porcji no i gdy było w piekarniu to pięknie urosło,po wyjściu z niego padłoooo ;) W smaku jest obłędne :) Obecnie stygnie,zobaczymy jak przy krojeniu czy będzie ładnie odchodzić od papieru do pieczenia ;)
W gruncie rzeczy i tak dziękuję za przepis!!! :)
-
Gość: felicity, *.adsl.inetia.pl
2014/03/02 20:01:44
Nic dodać nic ująć...pyyyychota i już!!! :D
-
Gość: Mała Piekarka, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/05/19 08:24:21
Upiekłam to brownie wczoraj. Dla osób, które nie przepadają za smakiem kaszy jaglanej zaznaczę, że nie jest on wyczuwalny. Ciasto jest bardzo dobre i z pewnością powtórzę ten przepis. Oprócz orzechów dodałam też trochę suszonych wiśni - nadały lekko kwaskowatego posmaku. Felicity napisała, że ciasto urosło, a następnie opadło. Z moim też tak było, więc zakładam, że to normalny bieg sprawy ;) Pozdrawiam.
-
2014/05/19 15:45:26
Cieszę się bardzo że smakowało :) . Pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: Michalina, *.dynamic.chello.pl
2014/08/02 16:16:11
A mi się nie dopiekło. Zrobiłam wszystko jak w przepisie a ono w środku było wciąż niedopieczone mimo, że specjalnie trzymałam dłużej, bo podczas sprawdzania wyczułam mokry patyczek. Coś nie tak zrobiłam? Może za dużo, za mało kaszy jaglanej? Bo w sumie ta 1/2 to przed czy po ugotowaniu?
-
2014/08/02 16:34:38
1/2 szklanki suchej kaszy ! W przepisie jest , kaszę płuczemy i gotujemy . To jest brownie , moim zdaniem takie kleiste powinno właśnie być :) Pozdrawiam !
-
Gość: Kaja, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/10/12 09:50:05
Dodał ktoś czekolady?
Chciałabym trochę dodać, ale nie wiem czy zachować resztę proporcji czy nie.
-
Gość: Kaja, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/10/12 12:00:36
Dobra, nie wytrzymałam i już zrobiłam. Niestety, nie mam foremki o takich wymiarach. Do wyboru była albo wielka albo malutka i wyższa... nie wiem co mnie pokusiło by wziąć wyższą. Ciasto piekło się ponad 2h... Ale w smaku rewelacja! Serio, najlepsze czekoladowe ciasto jakie jadłam, polecam. ;3
-
2014/10/12 12:09:13
Cieszę się bardzo, że smakowało :) , z czekoladą można oczywiście zrobić, ale wtedy już nie będzie odchudzone ;) Pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: natalia, *.access.telenet.be
2014/10/12 20:16:38
dzisiaj upiekłam to brownie, i o ile wygląd i konsystencja jest bardzo spoko, to wyszło w ogóle niesłodkie :(
-
2014/10/13 10:08:05
W opisie uwzględniłam fakt, że maksymalnie odchudziłam to ciasto, w oryginale jest 1 szklanka cukru, ja zastąpiłam ją połową szklanki brązowego cukru, miało być dietetyczne :) Następnym razem proszę dać więcej słodu :) Pozdrawiam !
-
Gość: Donia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/08/16 00:54:11
Niestety ciasto w ciagu 40 min nie zdazylo sie upiec i jakos srednio smakowalo.
-
2015/08/28 00:11:02
Przepis jest wspanialy! Blyskawiczny efektowny i smaczny! Dziekuje :)
-
2015/12/20 01:22:57
Pyszne!
-
Gość: Magda, *.bb.sky.com
2016/01/20 17:22:40
Czy szklanke wrzątku dodajemy do kaszy i reszty składników? Czy to jest wrzątek przeznaczony na płukanie kaszy?? Chcialabym zrobic to Brownie z całej kaszy. Czy w takim przypadku podwoić wszystkie składniki? Pozdrawiam
-
2016/01/24 12:27:42
Szklanka wrzątku jest przeznaczona do gotowania kaszy, oprócz tego wrzątkiem płuczemy kaszę. Co oznacza ,,z całej kaszy" ? W przepisie jest pół szklanki, jeżeli brownie ma być z całej szklanki to składniki muszą być podwojone. Pozdrawiam
-
Gość: Justyna, 91.90.160.*
2016/01/25 23:32:50
Właśnie upiekłam ciasto, do gotującej się kaszy dodałam jeszcze garść daktyli jako zdrowy "dosładzacz" :) wyszło przepyszne - wilgotne i kremowe. Dzięki za przepis, na pewno nie jest to mój ostatni raz z tym ciastem! :)
-
2016/01/26 15:47:55
Bardzo się cieszę, pozdrawiam :)
-
2016/01/26 15:54:44
ciekawe i pewnie smaczne
-
Gość: , *.uznam.net.pl
2016/02/24 11:29:59
To ciasto jest obledne,tak pyszne ze pol foremki juz zjadlam:-)
-
2016/02/24 14:54:03
Bardzo mi miło
-
Gość: Milena, *.router6.tygrys.net
2016/02/24 18:48:58
Wlasnie piecze sie w piekarniku i z niecierpliwoscia czekam na efekt, bo gdy posmakowalam surowego bylo pyszne! Tak mysle, ze jak ktos chce slodsze a nie chce dodawac wiecej cukru (ja dodalam 3/4szkl brazowego cukru i jest bardzo slodkie) to moglby dodac banana i tez by super smakowalo :)
-
2016/02/26 08:34:51
Tak, zgadza się :) można również dodać bakalie, rodzynki, figi itd. Pozdrawiam :)
-
Gość: , *.bielskpodlaski.mm.pl
2016/03/21 23:49:35
Witam mam pytanie jutro zabieram się do upieczenia ciasta Brownie z kaszy jaglanej produkty przygotowane przepis jest z 1/2szkl kaszy chciałam zwiększyć porcje bo nie mam takiej blaszki o takich wymiarach jest ciut większa ale obawiam się czy uda się ten eksperyment ?
-
2016/03/23 11:00:07
Witam, można zaryzykować i upiec z podanych składników w ciut większej formie, najwyżej ciasto będzie niskie. Jeżeli forma jest dużo większa to należy podwoić wszystkie składniki, myślę, że wyjdzie :) Pozdrawiam :)
-
Gość: Karo, 213.206.188.*
2016/04/07 22:13:44
Wlasnie piecze sie w piekarniku :) Moj syn najpierw wylizal miske po surowym a teraz co piec minut pyta czy gotowe. Jako, ze lubi slodkie i nie chcialam go zawiesc dodalam troche stewii. Sama nie moge doczekac sie efektow :)
-
2016/05/13 10:09:08
Skorzystałam z przepisu, choć trochę pozmieniałam pod siebie: dodałam gruszki, wiórki kokosowe i rodzynki. Smakowało całkiem fajnie. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)
-
Gość: Mala, *.static.enta.net
2016/06/15 19:55:46
Hej mam pytanie o tej szklance wrzątku- trzeba ja dodać do cista czy w niej mam ugotowac kasze?
-
2016/06/17 17:09:47
W niej należy ugotować kaszę , pozdrawiam :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram