Blog > Komentarze do wpisu

Mleczna kanapka

Dzisiaj mam dla Was autorski przepis na pyszny batonik Mleczna kanapka , puszysty , kakaowy biszkopt i mleczno-miodowy krem . Moje dzieci już od dawna prosiły mnie o przygotowanie go , ale nigdzie nie mogłam znależć odpowiedniego przepisu . Wszędzie w składzie było mleko w proszku :( . Postanowiłam przygotować mleczną kanapkę po swojemu . Wyszło na prawdę pysznie ! Z podanej porcji zrobiłam 25 sztuk batoników , które zniknęły w oka mgnieniu :) Polecam Wam z całego serca !

 

mleczna kanapka

 

mleczna kanapka

 

Składniki :

Biszkopt :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

2/3 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

4 łyżki mocnego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Masa mleczna :

2,5 szklanki mleka 

0,5 szklanki cukru

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 

2 łyżki miodu

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej


125g masła 

125 ml śmietany kremówki 

4 łyżeczki żelatyny

0,5 szklanki gorącego mleka

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka , cukier i cukier waniliowy ubijamy razem na parze ( do dużego garnka wlewamy wodę do 1/4 wysokości , wstawiamy na mały ogień i do garnka wkładamy miskę z jajkami , pamiętając , że trzeba cały czas jajka ubijać , inaczej zrobi nam się słodkie gotowane jajo :) ) Ubijamy aż jajka podwoją swoją objętość . Wyciągamy ubite jajka z kąpieli wodnej .

Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao , delikatnie i powoli łączymy z ubitymi jajkami , łyżka mąki - mieszamy , łyżka mąki - mieszamy i tak do wyczerpania mąki . Ciasto przelewamy na blachę (największą jaką mamy , ja użyłam blaszki dołączonej do piekarnika )  wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º C i pieczemy ok. 20 min .  

 

Masa mleczna :

Mleko , cukier , cukier waniliowy, miód i obie mąki mieszamy w garnku i wstawiamy na gaz , gotując tak jak budyń . Odstawiamy do ostudzenia .

Żelatynę zalewamy zimną wodą by napęczniała , a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku . 

Ostudzoną masę miksujemy z masłem . Następnie cały czas miksując wlewamy śmietankę . Na końcu powoli dolewamy do masy żelatynę rozpuszczoną w mleku . Chwilę miksujemy i odstawiamy . 

Upieczony biszkopt przecinamy wzdłuż ostrym nożem . Musimy uważać bo biszkopt ma grubość ok. 1,5 cm , a musimy przeciąć go jeszcze na pół , tak aby był jak najcieńszy . 

Masę mleczną wykładamy na spód biszkoptu , wyrównujemy i nakrywamy drugim blatem . Dociskamy , obciążamy drewnianą deską  i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc . 

Po schłodzeniu tniemy na prostokąciki o dowolnych wymiarach .

Przechowujemy w lodówce .

 

mleczna kanapka

 

mleczna kanapka

 

mleczna kanapka

 

Smacznego ! 

czwartek, 20 lutego 2014, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2014/02/20 11:38:18
Podziwiam, że udało ci się przekroić ten biszkopt tak ładnie! I że się nie rozpada... Super pomysł!
-
2014/02/20 11:45:54
Dzięki , faktycznie było ciężko ;) , myślę że nie rozpada się przez to , że było dobrze schłodzone i mocno obciążone . Pozdrawiam :)
-
2014/02/20 12:47:45
Muszę przyznać, że Twój przepis na mleczną kanapkę podoba mi się bardziej od tych spotykanych przeze mnie do tej pory w sieci :) Może teraz i ja skuszę się na jej przygotowanie :)
-
2014/02/20 14:01:55
Dziękuję , polecam serdecznie :)
-
2014/02/20 14:57:19
Kanapka idealna :).
-
2014/02/20 15:17:47
Świetny przepis a batoniki pięknie się prezentują.
-
2014/02/20 15:23:58
Wygląda bardzo apetycznie :) No i idealnie pokrojone :)
-
2014/02/20 15:24:02
Dziękuję :)
-
2014/02/20 16:12:01
miałam kupić dziś mąkę ziemniaczaną i zapomniałam;) Mogę tylko popatrzeć na te piękne kanapki i podziwiać:)
-
2014/02/20 18:23:05
Ile kremu, pyycha!
-
Gość: ivka73, *.111.8.120.ntlworld.ie
2014/02/20 21:21:20
Ślinotok mam jak wodospad Niagara...No tak kanapka to cudo jakieś!Zdolniacha z Ciebie,gratuluję.
-
2014/02/21 07:23:53
Dziękuję pięknie :D
-
2014/02/21 19:28:44
Paulinko świetny pomysł. Ja też nigdy nie używam mleka w proszku. No może akurat w tym momencie jest, bo było mi potrzebne do jednego przepisu. Już się zastanawiam co ja mam z nim zrobić ;)
-
2014/02/24 11:18:51
Jakie idealne, jakby wprost rozpakowane z papierka, najtrudniejszy będzie ten biszkopt
-
Gość: Kamila, *.bb.sky.com
2014/04/02 13:20:58
Kurczę, mąka ziemniaczana mi się skończyła. Czy można zastąpić ją pszenną lub czymś innym?
-
2014/04/02 14:26:08
To zależy ... jak do biszkoptu to można zastąpić mocnym kakao ( dać go trochę więcej ) , a do kremu wątpię , mąka ziemniaczana sprawia , że krem mocno się wiąże , bez mąki ziemniaczanej mleko będzie zagęszczone ale nie na tyle by powstał krem budyniowy . Pozdrawiam ! :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/05/15 21:07:39
Cudowny przepis! Robię kolejny raz i jestem zachwycona. Dziękuje za przepis
-
2015/05/15 23:14:30
Bardzo mi miło, pozdrawiam :)
-
2016/02/23 21:55:52
Bardzo fajny przepis na mleczny krem! Skorzystałam z przepisu :) www.kawaiczekolada.pl/mleczna-kanapka/
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/02/28 21:36:10
Robiłam ją już raz, wyszła super dzieci były mega zadowolone. Jutro robię kolejny raz. Wszystkim polecam :)
-
2016/02/29 15:53:59
Bardzo się cieszę , pozdrawiam :)
-
Gość: Patusia, *.dynamic.gprs.plus.pl
2016/06/10 16:04:41
No dobra robię wszystko jak w przepisie ale mi ta masa przypomina raczej rzadki budyń :/ co teraz?
-
Gość: Patusia, *.dynamic.gprs.plus.pl
2016/06/10 16:06:16
W opisie brakuje informacji jaką ilością wody zalać żelatynę ja zrobilam tak 1:1 i urosło pol szklanki na poczekaniu
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram