Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone doughnuts

Kolejna propozycja na karnawał . Tym razem postanowiłam zrobić pączki z dziurką , na wzór amerykańskich doughnuts . Pączki pieczone tak bardzo nam zasmakowały , że postanowiłam te także upiec tym sposobem . W smaku zdecydowanie różną się od tych smażonych w oleju , bardziej przypominają drożdżówki . Z pyszną polewą z czekolady oraz kolorową posypką smakują wyśmienicie . Kolejny sprawdzony przepis ze strony ,,Słodkie Fantazje" . Polecam !  

 

doughnuts

 

doughnuts

 

Składniki :

( na ok. 25 sztuk )

25 g świeżych drożdży

250 ml mleka, ciepłego (nie gorącego)

700 g mąki pszennej 

160 g cukru

5 żółtek (z dużych jajek)

6 łyżek stopionego masła

100 ml jogurtu naturalnego

2 łyżeczki pasty z wanilii

 

Dodatkowo :

100 g mlecznej czekolady 

3 łyżki mleka ( śmietanki )

kolorowa posypka 

 

Sposób przygotowania :

Z drożdży, 4 łyżek ciepłego mleka, łyżeczki cukru i ok. 2 łyżek mąki robimy rozczyn (ucieramy je widelcem  na jednolitą masę). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. 

Żółtka ubijamy z cukrem do białości (na puszystą masę), dodajemy stopione masło, jogurt, pastę z wanilii i mleko. Mieszamy do połączenia się składników. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn. Dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w misie miksera aż będzie miało jednolitą konsystencję i będzie odstawać od ścianek misy tudzież od ręki ( przypadku wyrabiania ręcznego).

Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia, na około 60 min. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 10-12 mm.  Za pomocą szklanki lub okrągłej wykrawaczki o śr. ok 7 cm wycinamy kółka, mniejszą wykrawaczką lub kieliszkiem wycinamy w każdym kółku mniejsze otwory . 

Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia (na około 40 minut). 

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C. 

Wyrośnięte pączki smarujemy odrobiną mleka, pieczemy około 10 minut (pączki powinny być lekko zarumienione). Pamiętajmy, że to ciasto drożdżowe i jeśli zostawimy je w piekarniku o chwilę za długo wysuszy się i pączki nie będą już takie smaczne.    

Upieczone pączki polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem mleka . Na koniec każdy doughnuts obsypujemy kolorową posypką . 

 

doughnuts

 

doughnuts

 

doughnuts

 

Smacznego ! 


środa, 05 lutego 2014, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2014/02/05 11:46:50
ale boski wypiek :D
-
2014/02/05 13:35:07
Dzięki :)
-
2014/03/05 10:25:51
jejku... zarobie je! ide na zakupy własnie. Sa piekne! jak z filmow i reklamy orbit ;D

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram