Blog > Komentarze do wpisu

Delikatny Jabłecznik biszkoptowy

Już dawno chodził za mną taki jabłecznik , puszysty , delikatny , z dużą ilością jabłek z cynamonem , a wierzch pokryty grubą warstwą lukru . Tak , bardzo nam smakował ... cała blacha zniknęła w jedno popołudnie :) Polecam Wam bardzo serdecznie :) 

 

jabłecznik

 

jabłecznik

 

Składniki :

Biszkopt :

5 jajek 

1  niepełna szklanka cukru

1 łyżeczka esencji waniliowej ( cukier waniliowy )

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Masa jabłkowa :

1,5 kg jabłek

1 l słoik prażonych jabłek 

sok z połowy cytryny 

1 łyżka cukru

1 łyżeczka cynamonu

4 łyżeczki żelatyny 

1 szklanka wrzątku 

 

Lukier :

cukier puder 

kilka łyżek wrzątku

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka , cukier i wanilię ubijamy razem na parze ( do dużego garnka wlewamy wodę do 1/4 wysokości , wstawiamy na mały ogień i do garnka wkładamy miskę z jajkami , pamiętając , że trzeba cały czas jajka ubijać , inaczej zrobi nam się słodkie gotowane jajo :) ) Ubijamy aż jajka podwoją swoją objętość . Wyciągamy ubite jajka z kąpieli wodnej . Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia , delikatnie i powoli łączymy z ubitymi jajkami , łyżka mąki - mieszamy , łyżka mąki - mieszamy i tak do wyczerpania mąki . Ciasto przelewamy na blachę(20/30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º C i pieczemy ok. 20 min . Studzimy . 

 

Masa jabłkowa : 

Jabłka obieramy ze skóry i trzemy na tarce o dużych oczkach . Do jabłek dodajemy słoik z prażonymi jabłkami . Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy cukier i cynamon . Żelatynę mieszamy w 3 łyżkach zimnej wody by napęczniała , a następnie rozpuszczamy we wrzątku . Przestudzoną żelatynę mieszamy z masą jabłkową . Odstawiamy . 

 

Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym i dużym nożem  wzdłuż na połowę . Spód biszkoptu wykładamy z powrotem na blachę , w której był pieczony . Na biszkopt wykładamy całą masę jabłkową . Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu . Lekko dociskamy . 

Cukier puder mieszamy razem z odrobiną wrzątku , lukier musi być dość gęsty , ale powinien się łatwo rozprowadzać na biszkopcie . 

Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki , najlepiej na całą noc . 

 

jabłecznik

 

jabłecznik

 

jabłecznik

 

Smacznego ! 

Ciasta przekładańce Akcja Szarlotki

poniedziałek, 03 marca 2014, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2014/03/03 13:25:34
perfekcyjna kostka szarlotki:)
-
2014/03/03 13:30:20
Dziękuję :)
-
Gość: , *.dynamic.caiway.nl
2016/07/23 22:20:02
Bardzo dziekuje za przepis...wyszedl super,,,bede zagladac na twoje strone,,dziekuje bardzo,,viola
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram