Blog > Komentarze do wpisu

Eklery z kremem budyniowym

Eklery są kolejnym przysmakiem z czasów dzieciństwa . Mama często przygotowywała nam je na niedzielę . W sobotę wieczorem robiła ciasto parzone i gotowała krem budyniowy , siedziała do póżna , po to byśmy z samego rana mogli biec do spiżarni i jeszcze przed śniadaniem spałaszować po jednym eklerku czy ptysiu :) 

Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy . Bardzo gorąco polecam ! 

 

eklery

 

Składniki :

( na ok. 20 sztuk )

Ciasto :

1 szklanka wody

szczypta soli

125g masła lub margaryny

1,5 szklanki mąki pszennej

4 jajka (duże )

 

Krem :

3 szklanki mleka 

1 szklanka cukru 

ziarenka z połowy laski wanilii 

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

 

120g masła w temperaturze pokojowej

100 ml śmietanki kremówki 

 

Sposób przygotowania :

Ciasto :

W rondelku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli oraz z tłuszczem . Gdy masło się roztopi zmniejszamy gaz i jednym ruchem wsypujemy całą mąkę . Energicznie mieszamy , do czasu połączenia się składników i aż mąka zacznie zlepiać się w zbitą kulę . Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia . 

Wystudzone ciasto stopniowo łączymy za pomocą miksera z całymi jajkami . Ciasto przekładamy do szprycy , rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Ciasto podczas pieczenia podwoi swoją objętość także musimy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości . 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15-20 minut , aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru . Przez 10 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek .

 

Krem :

Mleko , cukier , wanilię i obie mąki łączymy razem w rondelku . Wstawiamy na gaz i zagotowujemy tak jak budyń cały czas mieszając . Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimny rozcieramy mikserem z miękkim masłem a następnie powoli wlewamy śmietankę .

Upieczone eklery rozcinamy na połowę i wnętrze każdego wypełniamy gotowym kremem . Wierzch eklera polewamy roztopioną czekoladą .

Rada : Z racji , że i krem i ciasto potrzebują czasu na wystudzenie radzę na początku przygotować jednocześnie ciasto parzone oraz budyń , odstawić do wystudzenia a następnie oba rozcierać z resztą składników . Zaoszczędzimy przez to czas . 

 

eklery

 

eklery

 

Smacznego !  

 

Ciasto parzone

środa, 12 marca 2014, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2014/03/12 09:32:36
Moja mama takich nie robiła :( Muszę ja wreszcie zrobić eklery, a nie tylko ptysie.
-
2014/03/12 09:37:53
U mnie w domu mama robiła na zmianę , raz eklery , raz ptysie :)
-
2014/03/12 10:07:31
Zjadlabym takie :)
-
2014/03/12 11:10:29
Mmm, uwielbiam :)
Całe wieku już eklerków nie jadłam...
-
2014/03/12 12:01:07
Gin86 - czas wielki to zmienić :) Polecam są przepyszne !
-
2014/03/12 16:48:38
Uwielbiam je choć rzadko jem:(
-
2014/03/13 10:43:45
U nas kupowalo sie je w cukierni i wlasnie z takim kremem ( a nie bita smietana jak sie teraz czasami spotyka). Uwielbiam!
-
Gość: BACK TASTE, *.adsl.inetia.pl
2014/03/17 18:58:11
Pięknie Tobie wyszły:)
-
2014/03/18 15:39:06
Dziękuję :)
-
Gość: agata, *.play-internet.pl
2015/10/28 14:58:05
Ja nie podziwiam fotki,lecz upiekłam.Eklery wyszły super,choć u mnie 84 /takie małe,zgrabniutkie/.Natomiast z masą coś jest nie tak,wyszła za rzadka.Czy nie wkradł się błąd do przepisu?Pozdrawiam.
-
2015/10/30 07:46:59
Krem budyniowy robię zawsze tak samo i zawsze po ostudzeniu jest tak gęsty, że mogę go kroić nożem .... można następnym razem dodać o pół szklanki mniej mleka :) Pozdrawiam !
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram