Blog > Komentarze do wpisu

Ptysie z kremem kawowym

Ostatnio coś dużo piekę słodkości z ciasta parzonego :) Nie dawno były eklery , potem dzieciaki zażyczyły sobie ptysie , które zniknęły w jedno popołudnie :) Kolejnym wypiekiem były także ptysie , ale z innym nadzieniem . Zrobiłam pyszny krem kawowy , który ku mojemu zdziwieniu okazał się nieziemsko pyszny :) Polecam !

 

ptysie

 

Składniki :

( na ok. 25 ptysi )

Ciasto :

1 szklanka wody

szczypta soli

125g masła lub margaryny

1,5 szklanki mąki pszennej

4 duże jajka 



Krem :

3 szklanki mleka 

1 szklanka cukru 

ziarenka z połowy laski wanilii 

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej



120g masła w temperaturze pokojowej

100 ml śmietanki kremówki 

2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( proszku )

 

Sposób przygotowania :

Ciasto :

W rondelku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli oraz z tłuszczem . Gdy masło się roztopi zmniejszamy gaz i jednym ruchem wsypujemy całą mąkę . Energicznie mieszamy , do czasu połączenia się składników i aż mąka zacznie zlepiać się w zbitą kulę . Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia . 

Wystudzone ciasto stopniowo łączymy za pomocą miksera z całymi jajkami. Ciasto przekładamy do szprycy , rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Ciasto podczas pieczenia podwoi swoją objętość także musimy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości . 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15-20 minut , aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru . Przez 10 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek .


Krem :

Mleko , cukier , wanilię i obie mąki łączymy razem w rondelku . Wstawiamy na gaz i zagotowujemy tak jak budyń cały czas mieszając . Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimny rozcieramy mikserem z miękkim masłem a następnie powoli wlewamy śmietankę , w której uprzednio dokładnie rozpuszczamy kawę ( by lepiej rozpuścić kawę i wydobyć z niej więcej aromatu warto śmietankę delikatnie podgrzać ) .

Upieczone ptysie rozcinamy na połowę i wnętrze każdego wypełniamy gotowym kremem .

Wierzch oprószamy kakao . 

 

ptysie

 

ptysie

 

Smacznego ! 


Ciasto parzone

niedziela, 23 marca 2014, paula.20.06
Tagi: kawa budyń

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2014/03/24 12:33:27
Paulinko jesteś okropne. Uwielbiam ptysie, uwielbiam kawę a tu takie połączenie. No i jak tu człowiek ma nie jeść słodyczy? No jak?
-
2014/03/24 16:52:23
:)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram