Blog > Komentarze do wpisu

Tort czekoladowy z truskawkami i masą serową

Niestety pogoda na długi weekend pokrzyżowała niejedne plany , wycieczki i wyjazdy w deszczu nie należą do przyjemnych :( . Warto zatem odkurzyć zapomniane gry i puzzle ( jeżeli mamy dzieci :) ) , dobra książka lub ciekawy film .... do tego kawałek czekoladowego tortu .... i dzień staje się od razu lepszy :)  Polecam z całego serca ! 

 

tort czekoladowo-truskawkowy

 

tort czekoladowo-truskawkowy

 

tort czekoladowo-truskawkowy

 

Składniki : 

Biszkopt :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki ciemnego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia 



Masa serowa :

400g serka waniliowego homogenizowanego

5 łyżeczek żelatyny

2 jajka

0,5 szklanki mleka 

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

100g masła

 

Polewa czekoladowa :

100 ml śmietanki kremówki

80g gorzkiej czekolady

1 łyżka masła

4 łyżeczki cukru

1 łyżeczka żelatyny 

 

Dodatkowo :

1 kg truskawek 

 

Sposób przygotowania : 

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami , kakao i proszkiem do pieczenia .

Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.

Masa serowa :

Oddzielamy żółtka od białek . Żółtka ubijamy z masłem , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę . Dodajemy serek i ubijamy dalej . 

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała . Następnie rozpuszczamy w gorącym mleku .

Białka ubijamy na sztywną pianę .

Do masy serowej wlewamy przestudzoną żelatynę , a następnie delikatnie dodajemy ubite białka , powoli mieszamy trzepaczką .

 

Upieczony i przestudzony biszkopt przecinamy na pół . Spód wkładamy z powrotem do tortownicy . Boki tortu wykładamy przeciętymi na połowę truskawkami . Środek tortu wypełniamy połową tężejącej masy serowej . Następnie na masie układamy plasterki truskawek , a na truskawki wylewamy resztę masy serowej .

Na masie serowej umieszczamy drugi blat biszkoptowy , delikatnie dociskamy i wkładamy do lodówki .  

W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową : 

W rondelku umieszczamy śmietankę oraz masło , wstawiamy na gaz i podgrzewamy . Gdy śmietanka będzie ciepła dodajemy pokruszoną czekoladę oraz cukier . Mieszamy na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady . Zdejmujemy z ognia . Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody by napęczniała . Dodajemy żelatynę do polewy czekoladowej i dokładnie mieszamy , aż do rozpuszczenia . Polewa stanie się gęsta i lśniąca .

Torcik wyciągamy z lodówki i polewamy wystudzoną polewą czekoladową . Wstawiamy na noc do lodówki .

Przed podaniem torcik delikatnie wyciągamy z formy i dekorujemy świeżymi truskawkami . 

 

tort czekoladowo-truskawkowy

 

tort czekoladowo-truskawkowy

 

tort czekoladowo-truskawkowy

 

Smacznego ! 

piątek, 20 czerwca 2014, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2014/06/20 22:13:14
rewelacyjnie się prezentuje:)
-
2014/06/20 22:44:15
Wygląda rewelacyjnie :)
-
2014/06/21 10:14:26
Dziękuję :)
-
2014/06/21 16:58:37
Z takim tortem najbardziej deszczowy dzień nie będzie się dłużył :)
-
Gość: Kasia, *.agg2.brn.blp-srl.eircom.net
2015/05/16 11:36:19
Dziś zrobiłam ten torcik i muszę przyznać wyglada i smakuje wysmienicie
-
2015/05/17 15:01:24
Bardzo się cieszę, pozdrawiam :)
-
Gość: , *.fbx.proxad.net
2016/04/12 19:29:03
Wyglada pysznie, boje sie tylko salmonelli przy surowych jajkach :-(
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram