Blog > Komentarze do wpisu

Kokosowa granola na jagodowym serniczku

Bardzo często przygotowuję takie śniadanka :) Uwielbiamy płatki owsiane i wszystkie sposoby przygotowania ich . Granola jest przeze mnie systematycznie przygotowywana . Zdrowa i pożywna . Dodatek serniczka , bitej śmietany i frużeliny jagodowej sprawia , że ta granola wynosi się nawet do miana deseru ! Smakuje wybornie ! Polecam wszystkim :)

 

kokosowa granola

 

Składniki :

( na 6-8 porcji )

Serniczki :

2 szklanki jagód 

300g serka homogenizowanego jagodowego lub truskawkowego

1 żółtko

2 białka

2 łyżki cukru

2 łyżeczki żelatyny

 

Kokosowa Granola :

1 szklanka płatków owsianych

0,5 szklanki otrębów pszennych

0,5 szklanki otrębów owsianych

0,5 szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki ziaren sezamu

0,5 szklanki rodzynek

0,5 szklanki orzechów laskowych

0,5 szklanki suszonych moreli (opcjonalnie)

2 łyżki oliwy z oliwek

0,5 szklanki miodu

 

Dodatkowo :

bita śmietana 

frużelina jagodowa lub owoce

 

Sposób przygotowania :

Serniczki :

Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody a następnie rozpuszczamy w trzech łyżkach wrzątku .

Żółtko ucieramy z cukrem i dodajemy serek . Białka ubijamy na sztywną pianę .

Jagody ucieramy blenderem lub widelcem na mus .

Do serka dodajemy mus jagodowy , rozpuszczoną żelatynę oraz ubite białka , delikatnie łączymy . 

Masę serową przekładamy do pucharków lub szklaneczek i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę . 

Granola :

Na dużą patelnię wysypujemy płatki owsiane , otręby , sezam , rodzynki , pokrojone w kosteczkę suszone morele oraz pokruszone orzechy laskowe i wiórki kokosowe . Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i dolewamy miodu . 

Patelnię wstawiamy na mały ogień i smażymy cały czas mieszając . Całość zaczyna się łączyć ze sobą a w powietrzu unosi się niesamowity aromat prażonych orzeszków , ziaren sezamu i bakalii . Smażymy kilka minut aż wszystko nabierze złotego koloru .

Gotową granolę zostawiamy chwilę do przestudzenia a następnie przekładamy na schłodzone stężałe serniczki . 

Dodatkowo możemy udekorować bitą śmietaną , owocami lub frużeliną jagodową . 

Przechowujemy w lodówce . 

 

kokosowa granola

 

kokosowa granola

 

Smacznego ! 



Słodkie jagodowe lato

środa, 23 lipca 2014, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2014/07/23 14:51:02
rewelaycjnie wygląda:) mniam:)
-
2014/07/24 14:31:26
Bardzo lubię takie desery :) Pięknie się prezentuje, a do tego jaki pyszny!
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
-
2014/07/25 19:52:45
Zdecydowanie wygląda jak deser. Pycha!
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram