Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka sypana

Szarlotka ta jest niesamowicie pyszna ! Fakt, że przygotowuje się ją bardzo szybko i bezproblemowo przemawia jeszcze bardziej na jej korzyść. Składniki suche przekładamy na przemian z warstwą tartych jabłek i cynamonem, całość posypujemy startym zimnym masłem i pieczemy. Smakuje obłędnie ! Polecam serdecznie ! 

 

szarlotka sypana

 

Składniki :

1 szklanka ciemnego cukru (lub białego)

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka kaszki manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia


185 g zimnego masła

1200 g jabłek

cynamon

 

Sposób przygotowania :

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. 

W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki. 

Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, ważne jest by szczelnie zabezpieczyć formę, tak by podczas pieczenia masło nam nie wypłynęło przez szczeliny. 

Na dno formy wsypujemy 1 szklankę suchych składników. Na to wykładamy połowę startych jabłek, posypujemy cynamonem. Następnie kolejna szklanka suchych składników i warstwa jabłek oprószonych cynamonem. Na końcu wsypujemy ostatnią szklankę suchych składników, którą pokrywamy startym masłem. 

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC i pieczemy ok. 60 minut. 

Kroimy wystudzoną. 

 

szarlotka sypana

 

szarlotka sypana

 

Smacznego ! 


Jabłko z cynamonem 2014

piątek, 19 września 2014, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2014/09/19 20:45:05
Ja jem ja na goraco z lodami waniliowymi :)
-
2014/09/19 23:08:14
Piękna!!! Zjadłabym choćby teraz :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram