Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z jabłkami i kremem cytrynowym

Jesień za oknami staje się coraz bardziej widoczna, zimno, deszczowo i wietrznie. Spacery z psem już nie są tak przyjemne jak do tej pory :( . Miejmy nadzieję, że jesień będzie łaskawa i jeszcze nie raz rozgrzeje nas promieniami słońca. 

Tym czasem mam dla Was tartę. Słodkie kruche ciasto, cytrynowy krem i kwaskowe jabłka. Bardzo udane i zrównoważone połączenie. Polecam serdecznie ! 

 

tarta z jablkami

 

Składniki :

Kruche ciasto :

300g mąki pszennej

200g masła

100g cukru pudru

1 żółtko

szczypta soli

1 łyżka śmietanki

 

Krem cytrynowy :

500 ml mleka

3 jajka

4 łyżki cukru pudru

2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

skórka starta z całej cytryny

 

Dodatkowo :

1 kg jabłek

cynamon 

cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania :

Mąkę na kruche ciasto przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i całość siekamy nożem. Dodajemy żółtko, siekamy ponownie i wszystko sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę śmietanki). Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. 

Z 0,5 litra mleka odlewamy 1 szklankę a resztę zagotowujemy. W misce ubijamy jajka z cukrem i dodajemy mąkę, skórkę z cytryny oraz 1 szklankę mleka. Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka całość energicznie mieszamy do czasu aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. 

Formę do tarty smarujemy masłem. Schłodzone kruche ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Nadmiar ciasta odkładamy ponownie do lodówki, będzie potrzebne do zrobienia kratki. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i podpiekamy przez 10 minut.

Na podpieczony spód wykładamy ostudzony krem cytrynowy, na nim układamy cząstki jabłek. Posypujemy cynamonem. Resztę ciasta ponownie wałkujemy i za pomocą radełka lub noża wycinamy paski, które układamy na jabłkach w formie kratki. 

Całość pieczemy 35-40 minut w 180ºC . 

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. 

 

tarta z jablkami

 

tarta z jablkami

 

tarta z jablkami

 

Smacznego ! 


Jabłko z cynamonem 2014

czwartek, 25 września 2014, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2014/09/25 11:59:35
Cudowna. Kupiłam sobie ostatnio takie radełko do robienia ślicznej kratki :)
-
2014/09/25 13:37:40
Idealna krateczka na górze. Połączenie cytryny i jabłka musi smakować obłędnie! :)
-
2014/09/27 15:52:58
Mmm, wygląda cudownie :) Idealne jesienne ciasto :)
-
Gość: Wera, *.static.tvk.wroc.pl
2015/02/08 10:24:39
Co ze szklanką mleka którą odlaliśmy?
-
2015/02/09 10:24:31
Proszę czytać uważnie, jest napisane : Z 0,5 litra mleka odlewamy 1 szklankę a resztę zagotowujemy. W misce ubijamy jajka z cukrem i dodajemy mąkę, skórkę z cytryny oraz 1 szklankę mleka. Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka całość energicznie mieszamy do czasu aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
-
Gość: Wera, *.static.tvk.wroc.pl
2015/02/09 16:03:59
Przeczytałam przepis kilka razy i tego nie zauważyłam. Przepraszam za zamieszanie dziękuję za odpowiedź ;)
-
2015/02/09 17:08:45
Nie ma sprawy , pozdrawiam :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram