Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto dyniowe z cytrynową pianką i sezamkami

Nie dawno na blogu Małej Cukierenki pojawiło się ciasto dyniowe, zrobiło na mnie niesamowite wrażenie, głównie za sprawą ozdobnych sezamków domowej roboty, które powbijane w wierzch ciasta, wyglądały naprawdę zjawiskowo. Ciasto dyniowe zrobiłam na podstawie wypróbowanego wcześniej ciasta z cukinią, pozmieniałam kilka składników i wyszło bardzo wilgotne, aromatyczne ciasto. Cytrynowa pianka ciekawie przełamuje smak słodkiej dyni oraz sezamków.

Polecam Wam bardzo serdecznie ! 

 

dyniowe z sezamkami

 

Składniki :

( forma o średnicy 26 cm )

Ciasto dyniowe :

100 g miękkiego masła

pół szklanki oleju

250 g cukru 

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 duże jajka

pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

300 g mąki pszennej

30 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

2 szklanki dynii startej na tarce o małych oczkach (około 300 g )

 

Cytrynowa pianka :

330 ml śmietanki kremówki 

1 galaretka cytrynowa

1 szklanka wrzątku

starta skórka z jednej cytryny

1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

 

Sezamki :

0,5 szklanki sezamu

0,5 szklanki płatków migdałowych

1 szklanka cukru

1/4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania :

Ciasto :

Masło miksujemy na jasną puszystą masę . Dodajemy stopniowo olej nie przerywając ucierania . Dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Łączymy. Po kolei wbijamy jajka nie przerywając miksowania. 

Dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną. Następnie przyprawy i mąkę ziemniaczaną oraz startą dynię . Dobrze mieszamy i przekładamy ciasto do formy ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia . 

Ciasto pieczemy w temperaturze 160ºC przez ok. 1 godzinę , do suchego patyczka . 

 

Cytrynowa pianka :

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy skórkę z cytryny oraz opcjonalnie łyżkę cukru pudru. Do ubitej śmietanki wlewamy delikatnie zimną galaretkę, nie przerywając miksowania. Piankę wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia. 

Sezamki :

Na suchej patelni podsmażamy sezamki oraz płatki migdałowe. 

W rondelku umieszczamy cukier i wodę. Wstawiamy na gaz i mieszając rozpuszczamy cukier. Mieszamy tak kilka minut, aż rozpuszczony cukier zacznie nabierać złotego koloru i zacznie pachnieć karmelem. Wsypujemy do karmelu uprażone sezamki i płatki migdałowe. Szybko mieszamy i wylewamy na papier do pieczenia. Rozprowadzamy i odstawiamy w chłodne miejsce .

Stwardniałą masę łamiemy na kawałki i dekorujemy wierzch ciasta.

 

dyniowe z sezamkami

 

dyniowe z sezamkami

 

Smacznego !  


wtorek, 28 października 2014, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2014/10/29 20:58:01
Ależ ono fantastycznie wygląda! No cudne jest :)
-
2014/10/30 00:53:36
Dziękuję :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram