Blog > Komentarze do wpisu

Mus dyniowo-jabłkowy z żurawiną

Taki mus to prawdziwy skarb w lodówce i spiżarni ;) Nadaje się do wielu dań, jako dodatek do owsianki, deseru, ciasta. Wyśmienicie smakuje z naleśnikami lub z goframi. Słodki i bardzo aromatyczny. Z podanych składników zrobiłam 8 słoiczków po 250 ml. Polecam ! 

 

mus dyniowy

 

Składniki :

2 kg dyni ( obranej i wypestkowanej )

1 szklanka wody

1 kg jabłek

skórka starta z 1 cytryny

sok z 1 cytryny

2 szklanki cukru

pół łyżeczki mielonego imbiru

2 łyżeczki cynamony

100g suszonej żurawiny

 

Sposób przygotowania :

Dynię kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka, dolewamy wodę i dusimy(na małym ogniu) pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.  Gdy dynia zacznie się rozpadać dodajemy obrane i starte na dużych oczkach jabłka. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Gdy masa zaczyna gęstnieć, zdejmujemy z ognia i delikatnie rozdrabniamy blenderem. Ponownie wstawiamy na gaz i dodajemy cukier oraz przyprawy. Mieszamy często, uważając ponieważ mus bardzo pryska. Gdy konsystencja jest odpowiednia, zdejmujemy mus z ognia. Dodajemy suszoną żurawinę. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, a następnie pasteryzujemy przez 15 minut. 

 

mus dyniowy

 

Smacznego ! 


piątek, 24 października 2014, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2014/10/24 15:47:28
Super. Dynia i jabłko to idealne połączenie, a suszona żurawina tylko dodaje smaczku.
-
2014/10/24 19:54:15
uwielbiam musy! a zwłaszcza te z dynią!
-
2014/10/27 15:12:45
Musy zdecydowanie uwielbiam - z dyni nie miałam jeszcze okazji spróbować :D A odwiedzam często restauracje (wroclaw-skie w szczególności) i zawsze próbuje ciekawe musy (ze szczypiorku zaskoczył mnie chyba najbardziej) - zdecydowanie na imprezę dyniową zrobie ten z twojego przepisu.
-
2014/10/27 16:46:51
Ależ pyszności :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram