Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowy wieniec z białym makiem

Od wczorajszej niedzieli mamy Adwent, czas oczekiwania na Boże Narodzenie. Piękny czas :) Pogoda mrożna, zimowa, dookoła świat się powoli stroi w błyszczące lampki i świecidełka, co oznacza, że Święta tuż tuż. 

Na tę okazję przygotowałam  przepyszny wieniec adwentowy z drożdżowego ciasta i masy makowej, która mi została po Rogalach Świętomarcińskich. 

Jeżeli nie macie białego maku, możecie spokojnie użyć zwykłego niebieskiego, lub kupić gotową masę makową.

Polecam serdecznie !

 

wieniec z makiem

 

Składniki :

Ciasto :

500g mąki pszennej

30g świeżych drożdży

120g cukru

szczypta soli

2 jajka

200ml mleka (letnie)

70g miękkiego masła (w temp. pokojowej)



Masa makowa :

Użyłam 300g gotowej masy, która mi została po pieczeniu

Rogali Świętomarcińskich.

 

Dodatkowo :

1 białko jaja

1 jajko

1 szklanka cukru pudru

kilka łyżek gorącej wody

 

Sposób przygotowania :

Drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły. 
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. 
Gdy drożdże urosną wlewamy je do miski z mąką, dodajemy roztrzepane jajka oraz miękkie masło i wyrabiamy elastyczne ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 50x30 cm .

Rozwałkowane ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. Na to wykładamy masę makową.

Ciasto zwijamy tak jak roladę, a następnie ostrym nożem przecinamy wzdłuż na połowę. Przecięte pasy ciasta zwijamy skręcając, formujemy wieniec.

Delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia.

wieniec z makiem

Piekarnik nagrzewamy do 170ºC.
Przed pieczeniem smarujemy wieniec roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy przez 40 minut, w razie gdyby wieniec za bardzo przypiekał się od góry, nakrywamy go folią aluminiową.
Upieczony polewamy lukrem sporządzonym z cukru pudru i gorącej wody.


wieniec z makiem
wieniec z makiem
wieniec z makiem
Smacznego !
poniedziałek, 01 grudnia 2014, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2014/12/01 11:42:41
No mistrzostwo wieńcowe!
-
2014/12/01 12:41:18
Dziękuję :)
-
2014/12/01 14:49:21
Świetna propozycja na świąteczny stół. Pięknie się prezentuje :)
-
2014/12/01 15:06:56
Śliczny. Tak myślałam, że biały mak po rogalach został
-
2014/12/01 18:36:03
:) :) :)
-
2014/12/02 21:16:18
Cudowny! I te zdjęcia, takie świąteczne :)
-
2014/12/03 10:13:22
Dziękuję :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram