Blog > Komentarze do wpisu

Tort Cappuccino

Tort niezwykły... chyba jeden z najlepszych jakie upiekłam i jadłam :) Genialny krem o smaku cappuccino, kakaowy biszkopt nasączony likierem i wiśnie z konfitury dla podkręcenia smaku. Obłędny ! Był absolutnym hitem na przyjęciu imieninowym u mojej mamy :)

Przepis z moimi zmianami pochodzi od Dorotki 

Polecam szczególnie na Święta :)

 

Tort cappuccino

 

Składniki :

Biszkopt :

6 jajek

1 niepełna szklanka cukru ( 150g )

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej ( 130g )

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki ciemnego kakao

 

Krem cappuccino :

600 ml śmietany kremówki ( 30% )

210g białej czekolady

45g cappuccino w proszku

2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka

 

Dodatkowo :

80g płatków migdałowych

kilka łyżek konfitury wiśniowej

0,5 szklanki likieru ( u mnie czekoladowy )

do dekoracji użyłam cukrowych płatków śniegu

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i kakao.

Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.

 

Krem cappuccino :

Najlepiej przygotować go dzień przed pieczeniem. 

W rondelku umieszczamy śmietankę, pokruszoną biała czekoladę i proszek cappuccino. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy mieszając, do czasu aż czekolada się rozpuści, wszystkie składniki się połączą i powstanie gładka masa.

Masę studzimy, nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Następnego dnia masę wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywno tak jak kremówkę. Pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną w gorącym mleku i ostudzoną żelatynę. Krem wstawiamy do lodówki by odrobinę stężał.

 

 

Upieczony i wystudzony biszkopt tniemy na 3 równe blaty. Pierwszy z nich ustawiamy na talerzu (patera) i nasączamy odrobiną likieru rozmieszanego z kilkoma łyżkami wody.

Blat pokrywamy 1/3 masy cappuccino i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Następnie na kremie robimy kilka kleksów konfitury wiśniowej. Nakładamy drugi blat, nasączamy likierem, wykładamy kolejną porcję kremu i  wstawiamy do lodówki na 10 minut.

Na biszkopty podczas chłodzenia można założyć obręcz od tortownicy.

Po schłodzeniu drugiej warstwy, nakładamy wiśnie , następnie ostatni blat ciasta, nasączamy i wykładamy resztę kremu na górę i boki ( zostawiając trochę do dekoracji ). Ponownie schładzamy.

W tym czasie na suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Płatkami dekorujemy boki tortu.

Wierzch dekorujemy dowolnie pozostałym kremem lub innymi dekoracjami.

Tort mocno schładzamy.

 

Tort cappuccino

 

Tort cappuccino

 

Tort cappuccino

 

Smacznego !



poniedziałek, 08 grudnia 2014, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2014/12/08 14:07:41
Prezentuje się pysznie i elegancko, wspaniały tort ;)
-
2014/12/08 15:18:20
Dziękuję :)
-
2014/12/08 19:47:33
Uwielbiam kawę w wypiekach.
-
2014/12/08 23:23:52
Wygląda cudownie :)
-
2014/12/09 10:08:45
Dziękuję :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram