Blog > Komentarze do wpisu

Cudaki - chru¶ciaki czyli chrust lany

Co¶ pomiędzy faworkami (chru¶cikami) a p±czkami, szybka alternatywa dla zabieganych :) Bardzo dobre na ¶wieżo oprószone cukrem pudrem a drugiego dnia fajnie do chrupania ;) Ciasto bezproblemowe dostarcza wiele rado¶ci podczas tworzenia zawijasków.

Polecam !

Przepis znalazłam u Kasi .

 

chru¶ciaki

 

Składniki :

3 jajka (osobno białka i żółtka),

1 łyżka cukru z prawdziw± wanili±

200g m±ki,

150ml mleka,

szczypta soli,

1 łyżeczka wódki,

olej do smażenia,

cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania :

Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym na puszysta masę. Osobno ubijamy białka ze szczypt± soli. Do żółtek stopniowo dodajemy mleko, m±kę i alkohol. Miksujemy. Na końcu delikatnie ł±czymy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z w±sk± końcówk± lub do butelki z nakrętk± w kształcie dzióbka. Na rozgrzany olej wylewamy ciasto tworz±c ,,esy-floresy" , smażymy na rumiano z obu stron. Ods±czamy na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

 

chru¶ciaki

 

Smacznego !  



wtorek, 20 stycznia 2015, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2015/01/20 18:12:27
Fajne zawijaski.
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram