Blog > Komentarze do wpisu

P±czki z kajmakiem

Karnawał w pełni :) Dzisiaj mam dla Was przepis na wyj±tkowo słodkie p±czki, p±czki z kajmakiem. Moje starsze dziecko, wielbiciel czekolady i masy krówkowej był zachwycony, ale nie tylko on ;)

Polecam Wam serdecznie !

 

p±czki z kajmakiem

 

 

Składniki :

( na ok. 35 sztuk )

800 g m±ki pszennej + około 50 - 70 g do podsypywania

30 g  ¶wieżych drożdży

pół łyżeczki soli

60 g drobnego cukru do wypieków

1,5 szklanki mleka

4 duże jajka

2 żółtka 

100 g masła, roztopionego

2 łyżki ekstraktu cytrynowego (lub rumu)

 

Dodatkowo :

1 l oleju rzepakowego

400g masy krówkowej ( kajmaku )

lukier lub cukier puder

 

Sposób przygotowania :

M±kę pszenn± przesiewamy , drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z łyżk± cukru i łyżk± m±ki, odstawiamy by drożdże ruszyły. Wyro¶nięty rozczyn dodajemy do m±ki wraz z pozostałymi składnikami i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczony ciepły tłuszcz. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (staraj±c się nie dosypywać m±ki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej m±k± miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objęto¶ci (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony m±k± blat. Rozwałkowujemy  na grubo¶ć 1 - 1,3 cm i szklank± o ¶rednicy 7 cm wykrawamy p±czki . Odkładamy je na stolnicę oprószon± m±k±, ponownie przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objęto¶ci (około 20 - 25 minut; p±czki powinny być dobrze napuszone, ale nie przero¶nięte). 

Po wyro¶nięciu smażymy p±czki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładamy na bibułkę do ods±czenia. Nadziewamy mas± krówkow± przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania p±czków.

Jeszcze ciepłe lukrujemy. Dodatkowo możemy p±czki udekorować stróżkami kajmaku.

 

p±czki z kajmakiem

 

p±czki z kajmakiem

 

p±czki z kajmakiem

 

Smacznego ! 



wtorek, 27 stycznia 2015, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2015/01/27 09:35:34
Paulinko daj jednego. Ewentualnie wymień się za oponkę.
-
2015/01/27 10:44:36
wygl±daj± znakomicie!
-
2015/01/27 10:52:34
Karolinko chętnie się wymienię :)
Karmel-itko dziękuję :)
-
2015/01/27 14:55:40
P±czki z kajmakiem należ± do moich ulubionych (zaraz po tych z konfitur± z róży). U Ciebie wygl±daj± bardzo apetycznie :)
-
2015/01/27 16:01:02
Dziękuję :)
-
2015/01/28 21:04:03
Też robiłam z kajmakiem - pychota!
-
2015/01/29 12:42:48
Wspaniałe s± te p±czusie ... no i kajmakowe - cud miód:)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram