Blog > Komentarze do wpisu

P±czki z Advocaatem

P±czki, które zniknęły w jedno popołudnie :) Genialne za spraw± przepysznego kremu budyniowego mocno zakropionego likierem Advocaat. Bez tych p±czków nie wyobrażam sobie Tłustego Czwartku. 

Polecam serdecznie ! 

 

p±czki z advocaatem

 

Składniki :

Ciasto :

( na ok. 25 dużych p±czków )

                      800 g m±ki pszennej + trochę do podsypywania

30 g  ¶wieżych drożdży

pół łyżeczki soli

0,5 szklanki cukru

1,5 szklanki mleka

4 duże jajka

2 żółtka 

100 g masła, roztopionego

2 łyżki rumu

 

Krem Advocaat :

1 szklanka mleka

3 żółtka

2 czubate łyżki m±ki ziemniaczanej

3 łyżki cukru

5 łyżek likieru Advocaat

 

Dodatkowo :

1 litr oleju rzepakowego

lukier ( 1 szklanka cukru pudru + kilka łyżek gor±cej wody )

płatki migdałowe do dekoracji

 

Sposób przygotowania :

Ciasto :

M±kę przesiewamy , drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z łyżk± cukru i łyżk± m±ki, odstawiamy by drożdże ruszyły. Wyro¶nięty rozczyn dodajemy do m±ki wraz z pozostałymi składnikami i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczony ciepły tłuszcz. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (staraj±c się nie dosypywać m±ki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej m±k± miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objęto¶ci (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony m±k± blat. Rozwałkowujemy  na grubo¶ć 1,5 cm i szklank± o ¶rednicy 7 cm wykrawamy p±czki . Odkładamy je na stolnicę oprószon± m±k±, ponownie przykrywamy i odstawiamy do napuszenia (około 20 - 25 ).

 

Krem Advocaatowy:

W misce roztrzepujemy żółtka z m±k± i połow± szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotuj±cego się mleka wlewamy mieszankę z żółtkami. Energicznie mieszaj±c gotujemy tak jak budyń. Zgęstniały krem odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Gdy przestygnie miksujemy krem z likierem. 


Gdy p±czki wyrosn± smażymy je w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładamy na bibułkę do ods±czenia. Nadziewamy kremem przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania p±czków.

Jeszcze ciepłe lukrujemy i dekorujemy płatkami migdałowymi.

 

p±czki z advocaatem

 

p±czki z advocaatem

 

p±czki z advocaatem

 

p±czki z advocaatem

 * szklanka o pojemno¶ci 250 ml

 

Smacznego !


poniedziałek, 09 lutego 2015, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Go¶ć: przepi¶nik kuchenny, *.ntlworld.ie
2015/02/09 16:04:24
Zjadłabym :)
-
2015/02/09 16:22:06
wnętrze mnie przekonało, że s± smaczne
-
2015/02/09 16:35:59
:)
-
2015/02/09 16:41:57
Uwielbiam advocat, a te p±czki zdaj± się idealne *.* Biorę !
-
2015/02/09 17:10:51
Częstuj się proszę ;)
-
Go¶ć: betina, *.ias.bredband.telia.com
2015/02/09 18:17:47
Takich p±czków brakuje mi w Göteborgu, wygl±daj± niebiańsko i smakuj± niebiańsko
bit.ly/pakietmedyczny
-
2015/02/27 19:42:53
Znakomite! Bardzo apetyczne i superprofesjonalne z y± jasn± obr±czk±.
Dziękuję za udział w li¶cie "Na zakwasie i na drożdzach"
-
2016/02/03 20:26:46
Zrobiłam porcję dzisiaj po południu (tylko bez advocatu, a z dżemem) i teraz wła¶nie zagniatam kolejn±. Z tamtych 20, zostało tylko 6, a przecież dzisiaj ¶roda, a nie czwartek.
-
2016/02/04 15:07:41
To s± moje ulubione p±czki, u nas także znikaj± w oka mgnieniu Pozdrawiam
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram