Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z budyniową pianką

Szarlotka bardzo delikatna, wprost rozpływająca się w ustach. Puszysta budyniowa pianka, kruche, maślane ciasto i warstwa jabłek z dużą ilością cynamonu. Po prostu pycha !

W oryginalnym przepisie, który znalazłam u Arabeski, są surowe jabłka. Ja użyłam prażonych jabłek z mojej spiżarni. Możecie użyć jednych lub drugich, efekt zawsze będzie smakowity ;)

 

jabłecznik z budyniem

 

Składniki :

( forma o wymiarach 28x35 cm )


Kruche ciasto :

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g  cukru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

200 g zimnego masła

5 żółtek

3-5 łyżek śmietany

 

Pianka budyniowa :

2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)

0,5 l  mleka

1 łyżka masła

5 białek

180 g cukru

 

Dodatkowo :

1,5 kg kwaśnych jabłek lub 1,5 l prażonych jabłek ( ze słoika )

kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek – do smaku)

cynamon do oprószenia jabłek

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczamy w misce i szybko zagniatamy. Formujemy w kulę i dzielimy na 2 części. Jedną wkładamy do lodówki na 30 minut, drugą wstawiamy na godzinę do zamrażalnika.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciastem schłodzonym w lodówce wykładamy spód blachy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut. Studzimy. 

Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone w plasterki jabłka, posypujemy cukrem i cynamonem lub wykładamy prażone jabłka ze słoika.

Budynie gotujemy w 0,5 l mleka. Do ciepłego, ugotowanego budyniu dodajemy masło, mieszamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Łączymy z wystudzonym budyniem.

Budyniową piankę wykładamy na warstwę z jabłek i wyrównujemy.

Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach tarki resztę ciasta wyciągniętą z zamrażalnika.

Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 180ºC ) i pieczemy przez 60 minut. 

Po upieczeniu wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.

 

jabłecznik z budyniem

 

jabłecznik z budyniem

 

jabłecznik z budyniem

 

jabłecznik z budyniem

 

Smacznego !

środa, 22 kwietnia 2015, paula.20.06
Tagi: budyń jabłka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2015/04/22 14:03:48
To ciasto z każdymi owocami jest obłędne!
-
2015/04/22 14:34:57
Zgadza się :)
-
2015/04/22 15:19:24
Na weekend trzeba upiec:)
-
2015/04/22 16:31:32
U mnie zawsze, albo prawie zawsze, przy szarlotkach pianka jest wysokości 1 - 2 mm. Także podziwiam Twoją.
-
Gość: Zielagaro, *.glos.com
2015/04/23 08:26:27
Witaj :) absolutnie pysznie wygląda to ciasto. Uwielbiam zanurzać zębiska w kolejnej coraz to smaczniejszej warstwie. Po prostu kupiłaś mnie tym przepisem ;)
... wygląda na to, że podsunęłaś mi rozwiązanie na niedzielny deser :) dziękuję!!!
-
2015/04/23 16:49:20
Bardzo mi miło
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram