Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto ,, Truskawkowa Rozkosz "

Kochani.... już jesteśmy prawie spakowani, jutro wyjeżdżamy na wakacje :), także nie będzie mnie tutaj jakiś czas. Po powrocie zaserwuję Wam przysmaki z jagodami i porzeczkami, a dziś zapraszam na ciasto, ciasto które było hitem weekendowego spotkania u przyjaciół. Jest po prostu zniewalające ;) Polecam serdecznie !

Przepis znalazłam u Jolki, a wcześniej u Ewy. Dzięki dziewczyny :)

 

ciasto truskawkowa rozkosz

 

Składniki :

( forma 25x35 cm )

Biszkopt :

3 jajka

pół szklanki cukru (100g)

nasionka z połowy laski wanilii

niepełna szklanka mąki pszennej (100g)

3 łyżki mąki ziemniaczanej (50g)


Truskawkowa pianka :

800 ml śmietany kremówki

4 galaretki truskawkowe

400 ml wody

 

Truskawkowy mus :

1200 g truskawek

3 galaretki truskawkowe

1,5 kopiastej łyżeczki żelatyny

 

Krem śmietanowy :

250 ml kremówki

1 łyżka cukru pudru

2 pełniejsze łyżeczki żelatyny

1/4 szklanki gorącej wody



Dodatkowo :

małe biszkopciki

starta czekolada i truskawki do dekoracji

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami.

Ciasto przelewamy do formy (25/35cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 20 minut .


Truskawkowa pianka :

4 galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, ciągle miksując wlewamy tężejące galaretki. Masę wylewamy na wystudzony biszkopt i delikatnie wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy na 2-3 minuty do lodówki, a następnie na piance truskawkowej układamy okrągłe biszkopty (jeden obok drugiego). Delikatnie je dociskamy.


Truskawkowy mus :

Truskawki miksujemy na mus przy pomocy blendera. Wlewamy go do rondla i podgrzewamy, niemalże do zagotowania. Do musu wsypujemy proszek galaretkowy i żelatynę i bardzo dokładnie i intensywnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Mus studzimy, a następnie delikatnie wylewamy go na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Krem śmietanowy :

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i miksujemy. Zimną żelatynę powoli wlewamy do ubitej śmietany, nie przerywając miksowania. Krem wykładamy na stężały mus i wyrównujemy. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą i cząstkami truskawek.

 

ciasto truskawkowa rozkosz

 

ciasto truskawkowa rozkosz

 

ciasto truskawkowa rozkosz

 

Smacznego ! 



piątek, 03 lipca 2015, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2015/07/03 08:47:16
Piękne Ci wyszło, oj zatęskniłam za nim:) .... baw sie dobrze na wakacjach:) pozdrawiam
-
2015/07/03 08:56:19
wygląda pysznie! teraz mam już dosyć ciast z truskawkami ale zimą idealnie nadadzą się do tego moje zamrażarkowe zapasy! miłego wypoczynku
-
2015/07/03 09:00:24
Wygląda cudnie a smak to mogę sobie wyobrazić:)
-
2015/07/03 10:25:05
Dzięki Dziewczyny :)
-
2015/07/03 14:27:10
Wygląda bardzo efektownie
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
-
2015/07/03 19:40:21
Wygląda rewelacyjnie i z pewnością tak smakuje. I takie równiutkie warstwy - cudo :)
-
2015/07/03 21:09:47
Dziękuję :)
-
2015/07/03 21:12:48
Piękne ciasto. Najlepsze na lato:)
-
2015/07/06 21:22:49
Zdecydowanie zniewalająco wygląda :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram