Blog > Komentarze do wpisu

Tort ananasowo-kokosowy

Witajcie kochani.... Zaczęła się szkoła, dzieciaki przejęte i jednocześnie bardzo rozżalone końcem wakacji i gorącego lata.... Na zakończenie tych słonecznych dni i na początek nowego roku szkolnego mam dla Was przepis na tort w jeszcze iście letnim wydaniu :) Pyszny, ananasowo-kokosowy, słodko-kwaśny. Najwięcej uroku nadają mu dekoracyjne kwiaty, przygotowane z dojrzałego ananasa, można je zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w suchym miejscu. Taka dekoracja jest nie tylko bardzo urokliwa, ale również w 100% jadalna ;)

Sposób przygotowania kwiatów z ananasa widziałam u Kingi i z niego korzystałam :)

Polecam z całego serca !

 

Tort ananasowo-kokosowy

 

Składniki :

Biszkopt :

5 jajek

1 niepełna szklanka cukru ( 150g )

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej ( 130g )

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Krem :

600ml śmietanki kremówki

1 łyżka cukru pudru

2 tabliczki białej czekolady (200g)

1 łyżka masła

4 łyżki mleka

100g wiórków kokosowych

 

Dodatkowo :

1 cały dojrzały ananas

50g wiórków kokosowych

0,5 szklanki likieru kokosowego



Sposób przygotowania :

Ananasowe kwiaty :

Dzień lub dwa wcześniej można przygotować ananasowe kwiaty. Dojrzałego ananasa obieramy z łupiny. Ostrym nożem wykrawamy wszystkie oczka. Następnie owoc przecinamy na połowę, ostrym i cienkim nożem tniemy ananasa na plasterki, możliwie najcieńsze. Ja potrzebowałam 7 kwiatków i tyle pokroiłam. Plasterki układamy na ręczniku papierowym i odsączamy z nadmiaru soku. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100ºC. Kwiaty suszymy przez ok. godzinę, co 15 minut obracając plasterki, by suszyły się równomiernie z każdej strony. Po godzinie kwiatki delikatnie zdejmujemy z papieru i umieszczamy na foremkach od babeczek bądź filiżankach, tak by po wystudzeniu nabrały kształtu kielicha. Jeżeli po wystudzeniu i godzinie suszenia w piekarniku kwiatki nadal są miękkie można wstawić je na kolejne 0,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 90ºC. Wysuszone płatki ananasa przechowujemy w suchym miejscu. Tort dekorujemy przed podaniem.

 

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami.

Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.

 

Krem :

W rondelku umieszczamy mleko, masło i pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Powoli, małym strumieniem wlewamy białą czekoladę nie przerywając miksowania. Na końcu delikatnie łyżką mieszamy z wiórkami kokosowymi.

 

Biszkopt przecinamy na 3 blaty. Resztę świeżego ananasa kroimy na małe kawałeczki. Odsączamy z nadmiaru soku.

 Na talerzu umieszczamy pierwszy blat biszkoptowy, nasączamy go likierem kokosowym i smarujemy 1/3 kremu. Na kremie układamy cząstki ananasa. Nakrywamy drugim blatem, który także nasączamy, smarujemy kremem i przekładamy świeżym ananasem. Na koniec ostatni blat, nasączamy i całość pokrywamy resztą kremu. Boki i wierzch tortu posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość mocno schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.  Kwiatki z plasterków ananasa umieszczamy na torcie tuż przed podaniem, by od nadmiaru wilgoci nie oklapły.

 

Tort ananasowo-kokosowy

 

Tort ananasowo-kokosowy

 

Tort ananasowo-kokosowy

 

Tort ananasowo-kokosowy

 

Smacznego ! 



środa, 02 września 2015, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2015/09/03 10:26:08
Piękne te ananasowe kwiaty, wyglądają jak sztuczne żonkile :)
Muszę spróbować takie zrobić. Sam tort też wygląda smakowicie.
-
2015/09/05 08:36:21
Przecudowne te kwiaty, widziałam je już kiedyś ... ale jakoś o nich zapomniałam .... w sobotę mam urodziny, może zrobię tort z tak cudowna dekoracją?:) .... a sam smak tortu to zdecydowanie moja bajka:)
-
2015/09/05 10:49:52
Jolu wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :) a torcik bardzo polecam ;)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram