Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie w zalewie

Grudzień nadszedł niesamowicie szybko..... ogromnie się cieszę, bo uwielbiam ten czas, adwent i przygotowania do Świąt. Czas ten jest dla mnie zawsze bardzo gorącym okresem, pieczenie pierniczków, kupowanie prezentów i porządki świąteczne. Dużo wcześniej przed Świętami przygotowuję wigilijne uszka, pierogi, kapustę i pierniki. W tym roku do tej listy dołączyły śledzie w zalewie. Przepis znalazłam u Edyty i jestem bardzo zadowolona. Ryby przygotowane przełożyłam do słoiczków i schowałam do lodówki. Część użyję do sałatki a reszta zostanie w zalewie do Świąt. Są przepyszne, szczerze polecam !

 

śledzie w zalewie

 

Składniki :

( na 3 średnie słoiczki )

0,5kg śledzia matias (odsączonego z wody)

100 ml octu spirytusowego 10%

200 g cukru

275 ml wody

2 liście laurowe

10 sztuk ziela angielskiego

2 goździki

1 średnia marchewka

1 średnia biała cebula



Sposób przygotowania :

Śledzie płuczemy 3 razy w lodowatej wodzie, następnie pozostawiamy je na 3h lub na całą noc w zimnej wodzie.

Marchew i cebulę szatkujemy.

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Do gorącej zalewy dodajemy marchew i cebulę. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Do wystudzonej zalewy wlewamy ocet i dodajemy pokrojone w kawałki śledzie. Tak przygotowane śledzie potrzebują 2 dni by przeszły wszystkimi smakami. Ja przełożyłam je do słoiczków i zakręciłam, w ten sposób wytrzymają do 30 dni w lodówce.

 

śledzie w zalewie

 

Smacznego !

wtorek, 01 grudnia 2015, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2015/12/01 21:36:09
Czyli można już robić. Uwielbiam takie kwaskowate
-
2015/12/02 15:40:19
Uwielbiam takie śledzie .... jak tylko będę na targu koniecznie musze kupi matiasa:)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram