Blog > Komentarze do wpisu

Flan pomarańczowo-waniliowy

Flan jest bardzo popularnym deserem w Meksyku, Hiszpanii i Portugalii. Ma bardzo delikatną, zwartą i kremową konsystencję. Deser niezwykle słodki, a tafla złocistego karmelu, która rozlewa się po przełożeniu flanu na talerzyk tylko potęguje słodycz tego niezwykłego przysmaku. 

Szczerze polecam zwłaszcza amatorom karmelu :)

Przepis pochodzi ze strony Ale Meksyk!

 

Flan pomarańczowo-waniliowy

 

Składniki :

( na 4 kokilki )

  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru ( radzę pominąć )
  • łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki likieru Cointrau (można zastąpić innym likierem)
  • łyżeczka esencji waniliowej (można dodać aromat)
  • 400 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania :

Na patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż zacznie się rozpuszczać i karmelizować. Należy pilnować by karmel się nie przypalił. Nie mieszamy, a tylko delikatnie przechylamy patelnią by cukier równomiernie się karmelizował. Gdy cukier całkowicie się rozpuści i będzie ciemno brązowy rozlewamy go do przygotowanych kokilek. Karmel po chwili całkiem zastygnie. 

Flan pomarańczowo-waniliowy

 

Do misy miksera wbijamy jajka, żółtko i dodajemy resztę składników. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa zacznie się mocno pienić. Masę mleczno-jajeczną przelewamy do kokilek z karmelem. Miseczki umieszczamy w żaroodpornej formie, do której nalewamy wrzątku ( do połowy wysokości kokilek). Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C i pieczemy przez 35 minut. 

Po upieczeniu flan studzimy, a następnie schładzamy kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.  

Przed podaniem flan przekładamy na talerzyki, podważając brzegi i obracając kokilki do góry nogami. Karmel, który był na spodzie miseczek delikatnie rozlewa się po całym deserze.

 

Flan pomarańczowo-waniliowy

 

Smacznego !  

piątek, 26 lutego 2016, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2016/02/27 17:13:40
Mmm, coś wspaniałego!
-
2016/02/28 07:48:19
Rzeczywiście musi być mega słodki .... ale od czasu do czasu przecież odrobina słodyczy nie zaszkodzi ... a jak pięknie przy tym wygląda:)
-
Gość: URSA, *.ip.adsl.co.za
2016/03/02 18:50:13
.....och, och, och..... wskoczyłam z "wizytą wzrokową" do Ciebie po dość długiej przerwie i proszę jak uroczo jest........banerek Cudowny.......żółć, pomarańcz, zieleń.......żonkil, tulipan, zajączek z .... "babką"......"pod rękę"........flany....panie kochany.....to my po prostu uwielbiamy.......są takie delikatne w smaku.......a taki pomarańczowy to już zjadamy od razu dwie porcje.......że słodkie piekielnie......co z tego, ta słodkość w flanie to jego główne zadanie.........hihihi........
pzdr, Ursa, Kpd
-
2016/03/03 17:34:23
Kochana Urso, uwielbiam Twoje komentarze , zawsze jesteś u mnie mile widziana a Twoje słowa bawią i niesamowicie poprawiają humor, dziękuję, że mnie odwiedzasz
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram