Blog > Komentarze do wpisu

Babka szwarcwaldzka

Po długiej przerwie wracam na bloga z pierwszym wielkanocnym przepisem. Babka, która z wyglądu i smaku przypomina słynny tort szwarcwaldzki. Bardzo wilgotna, dość zbita, o wyraźnym smaku czekolady i śmietany. Jak w przypadku tortu szwarcwaldzkiego tutaj także nie mogło zabraknąć wiśni, które przeplatają się między warstwami ciasta czekoladowego i śmietankowego oraz zdobią wierzch babki. W oryginalnym przepisie wierzch babki oblany jest białą czekoladą, ja wolałam użyć lukru królewskiego, który zdecydowanie lepiej prezentuje się niż roztopiona czekolada. Jeżeli macie w planach wypróbowanie na święta nowego przepisu na pyszna babkę, to ta jest zdecydowanie godna polecenia. 

 

Babka szwarcwaldzka

 

Składniki :

220g miękkiego masła

200g cukru

ziarenka z laski wanilii

1 łyżka alkoholu ( np. wiśniówki)

5 jajek

370g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

300g wiśni (mrożone lub z zalewy)

125g śmietany 18%

100g gorzkiej czekolady 

 

Dodatkowo :

lukier królewski

wiśnie

czekoladowe wiórki

 

Sposób przygotowania :

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

Masło ucieramy z cukrem, ziarenkami wanilii i alkoholem na puszystą masę.

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masła nie przerywając ucierania. Białka ubijamy na sztywna pianę.

Do masy maślanej dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną. Na koniec do masy dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając.

Ciasto dzielimy na 2 części, część śmietankową przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem. Do reszty ciasta dodajemy roztopioną czekoladę. Na białym cieście układamy wiśnie, następnie wykładamy ciasto czekoladowe. Przy pomocy widelca delikatnie mieszamy warstwy ciasta.

Wyrównujemy. Babkę pieczemy w 180º C przez 1 godzinę. 

Po wystudzeniu ciasto wykładamy z formy i dekorujemy polewą, wiórkami czekolady oraz wiśniami. 

 

Babka szwarcwaldzka

 

Babka szwarcwaldzka

 

Babka szwarcwaldzka

 

Babka szwarcwaldzka

 

Babka szwarcwaldzka

 

Smacznego ! 

środa, 09 marca 2016, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2016/03/09 18:16:31
piękna ta baba, takiej jeszcze nie piekłam!
-
Gość: A, *.static.ip.netia.com.pl
2016/03/09 19:21:06
Jakiej używa PAni foremki na babke?
-
2016/03/09 21:41:27
Do tej babki użyłam silikonowej formy o średnicy ok. 26 cm. Pozdrawiam :)
-
2016/03/09 22:19:47
Piękna babka i przepiękna zastawa :) Moja mama się w niej zakochała i prosiła aby spytać gdzie Pani kupiła taką śliczną zastawę :)

A co do babki to jakiej zawartości kakao powinna być czekolada i nie wie Pani jak sprawdzają się takie jasne foremki? Kiedyś piekłam w nich babki drożdżowe ale nie dopiekały mi ciasta (od strony blaszki było ono jasne) i boje się, że babka mi nie wyjdzie :(
-
2016/03/10 11:37:32
Ervisha - cieszę się że babka się podoba zastawę, tj. talerzyk kupiłam w Piotrze i Pawle. Czekolada ma 60 % kakao, a co do formy na babkę, to niestety nie wiem o jaką formę chodzi, ja piekę od niedawna w formie silikonowej i drożdżowa babka wychodzi zawsze Pozdrawiam serdecznie.
-
2016/03/12 09:39:02
Dziękuję za informację :) Moja mama mówi, że talerzyki są przepiękne - mi również się podobają :) Szkoda, że nie mam tej sieci sklepów :(
-
2016/03/12 17:27:28
Cudowna babka ... uwielbiam tort schwarzwaldzki, więc i ta babka pewni znalazłaby u mnie uznanie:)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram