Blog > Komentarze do wpisu

Kaszotto po meksykańsku z kurczakiem

Danie bardzo szybkie w przygotowaniu, jednogarnkowe, smaczne i pożywne. W przepisie Asi, z którego korzystałam jest dodatkowo czerwona fasola, ja ją tym razem pominęłam. Nie wpłynęło to znacząco na smak potrawy, a dzięki temu danie zjadła cała moja rodzina :) 

Polecam serdecznie :) 

 

Kaszotto po meksykańsku z kurczakiem

 

Składniki :

( na 4 porcje )

2 łyżki oliwy

1 łyżka masła

1 cebula

3/4 szklanki suchej kasy pęczak

0,5 szklanki wytrawnego białego wina

szczypta oregano

2 piersi z kurczaka

kawałek ostrej papryczki ( lub szczypta sproszkowanej )

sól i pieprz

2 szklanki bulionu 

400g pomidorów z puszki 

ok.150g kukurydzy z puszki 

400g czerwonej fasoli z puszki ( pominęłam )

 

Sposób przygotowania :

W garnku podsmażamy posiekaną cebulę na oleju i maśle. Dodajemy suchą kaszę i podsmażamy całość ciągle mieszając przez 2 minuty. 

Dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Smażymy kilka minut. Wlewamy wino i dodajemy ostrą paprykę. Mieszamy. Gdy wino się wchłonie wlewamy bulion. Mieszamy, nakrywamy pokrywką i gotujemy ok. 10 minut. 

Następnie dodajemy pomidory z puszki, kukurydzę i fasolę. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. 

Podajemy na gorąco z natką pietruszki, kolendrą lub tartym serem. 

 

Kaszotto po meksykańsku z kurczakiem

 

Smacznego ! 

środa, 20 kwietnia 2016, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2016/05/04 12:47:30
Paula właśnie mi uzmysłowiłaś jak dawno nie robiłam risotta/ pęczotta/ kaszotta:) ... czas nadrobić:)....
-
2016/05/04 15:46:25
Koniecznie Jolu , pozdrawiam cieplutko :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram