Blog > Komentarze do wpisu

Zupa szparagowa z młodymi warzywami

Dzisiaj kończę tegoroczny sezon szparagowy.... Ta zupa jest idealnym pożegnaniem. Wiem, że  szparagi jeszcze można spotkać na targach i w sklepach, także zachęcam Was do przygotowania jej. Najlepsza jest następnego dnia, spokojnie można ją przygotować wieczorem, dzień przed podaniem. Jest przepyszna, polecam :)

 

Zupa szparagowa z młodymi warzywami

 

Składniki :

( na 6-8 dużych porcji )

2 pęczki białych szparagów

4 l. wody

1 łyżeczka soli

1 listek laurowy

2 kulki ziela angielskiego

2 pęczki młodych warzyw ( marchew, seler, por, pietruszka ) 

0,5 kg młodych ziemniaków

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki masła

sól, pieprz do smaku 

0,5 łyżeczki kurkumy

150 ml śmietanki kremówki 30%

natka pietruszki lub koperek do podania 

 

Sposób przygotowania :

Na początku przygotowujemy wywar ze szparagów. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i za pomocą skrobaczki obieramy z łyka. Obrane szparagi odstawiamy a końcówki i łyka przekładamy do garnka, do którego wlewamy 4 litry wody.  Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Po ugotowaniu wywar przecedzamy i odstawiamy. 

W drugim garnku na rozgrzanym maśle i oleju podsmażamy posiekaną porę i poszatkowany czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa : marchew, seler, korzeń pietruszki. Smażymy przez 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. 

Po tym czasie do warzyw wlewamy przecedzony wywar ze szparagów. Zagotowujemy.

Ziemniaki kroimy w kosteczkę, obrane szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku i dodajemy kurkumę. Gotujemy przez 20 minut do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. 

Na koniec zupę zabielamy śmietanką lub jak ktoś woli mlekiem. Podajemy z natka pietruszki lub posiekanym koperkiem. 

 

Zupa szparagowa z młodymi warzywami

 

Zupa szparagowa z młodymi warzywami

 

Smacznego ! 

poniedziałek, 27 czerwca 2016, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2016/07/04 09:16:31
Jestem fanką zup i bardzo się cieszę, że tu trafiłam :)
-
2016/07/17 19:21:17
Uwielbiam takie zupy .... szparagów już nie widziałam, ale za to u mnie będzie jutro botwinka z własnych młodych buraków:)
-
2018/02/12 13:22:35
Pychota. Zaraz idę robić taką zupę
-
Gość: Jula, 78.10.208.*
2018/06/11 09:02:48
Czy dobrze rozumiem, że wywar gotujemy z ,,odpadów" ;) po szparagach, a same szparagi mają być dodane do zupy na surowo?
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram