Blog > Komentarze do wpisu

Tort czekoladowo-jagodowy

Przygotowywałam ten torcik chyba ze cztery razy ....nigdy nie miałam czasu na sesję, a jest naprawdę warty uwagi :) Poza tym niewiele z nim pracy, a smak pozostaje długo w pamięci :) 

Wierzch udekorowałam świeżymi borówkami, które ładniej się prezentują od drobnych jagód, te natomiast należą do moich ulubionych letnich owoców. Wystarczy niewielka ilość by zwykłe ciasto biszkoptowe przemienić w wystawny tort.

Polecam !

 

Tort czekoladowo-jagodowy

 

Składniki : 

(forma o średnicy 26 cm)

Biszkopt :

5 jajek

1 niepełna szklanka cukru ( 150g )

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej ( 130g )

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki ciemnego kakao

 

Masa jagodowa :

300g świeżych lub mrożonych jagód

500 ml śmietanki kremówki 30%

3 łyżki cukru pudru lub więcej do smaku

5 łyżeczek żelatyny

0,5 szklanki mleka 

 

Dodatkowo :

100g czekolady 

1 łyżeczka masła

100ml śmietanki 30% lub mleka

borówki do dekoracji 

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i kakao.

Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25-30 minut ( do suchego patyczka ) . Studzimy w piekarniku.

 

Masa jagodowa :

Jagody oczyszczamy, jeżeli mamy zamrożone przelewamy je ciepłą wodą. Jagody miksujemy na mus za pomocą blendera.

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku. Studzimy.

Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany wlewamy jagodowy mus oraz przestudzoną żelatynę. Mieszamy.

 

Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy na połowę. Spód ponownie wkładamy do formy, w której był pieczony. Na biszkopt wylewamy masę jagodową. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie nakładamy drugi blat biszkoptowy lekko dociskając. Całość schładzamy w lodówce najlepiej całą noc. 

Przed podaniem tort wyciągamy z formy i dekorujemy polewą czekoladową przygotowaną z roztopionej czekolady śmietanki i masła. Na wierzchu układamy borówki. 

 

Tort czekoladowo-jagodowy

 

Tort czekoladowo-jagodowy

 

Tort czekoladowo-jagodowy

 

Smacznego ! 

piątek, 12 sierpnia 2016, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2016/08/12 19:08:02
O Boziu! zakochałam się :) i ta polewa! po prostu ideał :)
-
2016/08/16 16:23:43
Uwielbiam takie owocowe pianki:) .... cudowne połaczenie smakow i barw:)
-
2016/08/20 11:18:17
Wygląda obłędnie! Pozdrowienia z Szybkiej Pizzy :)
-
Gość: URSA, *.ip.adsl.co.za
2016/08/22 19:37:49
..... hu-hu-ha, hu-hu-ha, nie straszna dla mnie kapsztadzka zi--ma!!!
..... tak, tak, tak... taka u nas jest teraz pora... hu-hu-ha, hu-hu-ha!!!
..... jeśli się na taki apetyczny podgląd w "Cynamonowym Pyle" zer--ka...
..... co za niespodzianka.....uśmiecha się do mnie czekoladowa falbanka...
..... aksamitna jak welwet na puchowym "spondżu" otula warstwę fioletowej pianki...
....."utkanej" z drobniutkich jagódek i słodkiej śmietanki...
..... patrzę sobie, patrzę............ i oczom nie wierzę...
..... dekoracja skromniutka, z jednej strony "brzeżek"...
.....parę listów i kulek...... a urokiem swym bierze...
pozdrawiam serdecznie Ursa, Kpd... :-))
-
2016/08/23 13:22:16
Pychota!! :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram