Blog > Komentarze do wpisu

Tort czekoladowy Kinder

Tort przygotowany na trzynaste urodziny mojego starszego syna :) Biszkoptowe blaty przełożone kremem czekoladowym i konfiturą morelową. Wierzch ozdobiony całą masą czekoladowych słodyczy, ulubionych czekoladek moich dzieci :) 

 

Tort czekoladowy Kinder

 

Składniki :

(forma o średnicy 26 cm)

Biszkopt :

6 jajek

1 niepełna szklanka cukru ( 150g )

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej ( 130g )

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Krem czekoladowy :

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

200 g gorzkiej czekolady

200 g masła 

100 ml śmietanki kremówki

 

 

Dodatkowo :

150 g konfitury morelowej

100g czekolady roztopionej i połączonej z łyżką masła ( na polewę )

czekoladowe słodycze do dekoracji 

 

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami.

Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25-30 minut ( do suchego patyczka ) . Studzimy w piekarniku.


Krem czekoladowy :

 Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.

Składniki na krem  ( oprócz masła, śmietanki i czekolady ) mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem, a następnie wlewamy śmietankę i roztopioną, przestudzoną czekoladę.

 

Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na 3 części . Spód układamy na talerzu lub tacy, na której będzie serwowany i smarujemy konfiturą morelową. Na konfiturę wykładamy 1/3 kremu. Następnie układamy drugi blat biszkoptowy, smarujemy konfiturą i kremem. Ostatni blat delikatnie dociskamy i całość dokładnie pokrywamy resztą kremu. 

Na koniec tort dekorujemy polewą czekoladową i ozdabiamy czekoladowymi słodyczami. 

 

Tort czekoladowy Kinder

 

Tort czekoladowy Kinder

 

Tort czekoladowy Kinder

 

Smacznego ! 

poniedziałek, 26 września 2016, paula.20.06
Tagi: czekolada tort

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2016/09/26 16:02:23
Fantastyczny! :)
-
Gość: URSA, *.ip.adsl.co.za
2016/09/29 19:20:58
.... hehe... ten trójkącik tortu taki "ubożuchny" w dodatki na wierzchu...hehe...
.... ciekawa jestem komu przypadł kawałek, który zawierał większe "rarytasy" na górze...
.... mam nadzieję, że przypadł SOLENIZANTOWI !!!!!!!!!!!!!!!
pozdr. Ursa, Kpd
-
2016/09/30 12:52:19
Super dekoracja!! Tort musiał być pyszny :)
-
2016/10/01 10:08:05
Kochana Ty masz 13-letniego syna? ja myślałam, że Ty masz 2 z przodu Kochana .... bo tak wyglądasz:). Wszystkiego najcudowniejszego dla Synka i jego mamusi równiez ... a tort - miałam taki w planach na urodziny Olka w sierpniu, ale bylo tak gorąco, że bałam sie, ze się czekoladki stopią zanim na salę dojadą:)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram