Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Królewiec na 5 rocznicę bloga

Wierzyć się nie chce, że to już 5 lat ! Przez ten czas bardzo wiele się nauczyłam. Poznałam wielu wspaniałych ludzi, a gotowanie, pieczenie i fotografowanie stało się moją wielką pasją. 

Przepis na to ciasto znalazłam u Kasi i wiedziałam, że będzie idealne na Święta oraz na rocznicę bloga. Ciasto bardzo słodkie, miodowe, puszyste i delikatne, iście królewskie ;) 

 

Ciasto Królewiec

 

Składniki :

Miodowe blaty :

3 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka sody

150g masła

1 jajko

3 łyżki płynnego miodu



Biszkopt:

4 jaja

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

3 łyżki oleju



Krem budyniowy:

0,5l  mleka

200g  masła

0,5 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

 

Dodatkowo :

Lukier i kakao do dekoracji

 

Sposób przygotowania :

Miodowe blaty :

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w kulę i dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na placek o wymiarach blachy w której będziemy piekli ciasto ( u mnie 22x33 cm ). Blaty ciasta pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut. Po upieczeniu blaty wyjmujemy z formy i studzimy. 

Biszkopt :

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Następnie za pomocą trzepaczki masę delikatnie mieszamy z mąkami i olejem. Ciasto przekładamy do formy, w której były pieczone blaty miodowe, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez 25 minut ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu biszkopt studzimy i wyjmujemy z formy. 

Krem budyniowy :

Z pół litra mleka odlewamy niepełną szklankę. Mieszamy w niej obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąkami i energicznie mieszamy tak by nie było grudek. Mieszamy gotując przez 30 sekund a następnie zdejmujemy krem z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. 

Tak przygotowanym GORĄCYM kremem przekładamy blaty ciasta : na spód formy układamy pierwszy miodowy blat, smarujemy połową kremu budyniowego, na kremie układamy biszkopt, na biszkopt wykładamy resztę kremu i całość nakrywamy drugim miodowym blatem. Wierzch w oryginale był polany polewą czekoladową, ja użyłam lukru, przygotowanego z cukru pudru i gorącej wody. 

Całość dobrze schładzamy. Blaty miękną po upływie 24 godzin. Ciasto spokojnie można przygotować dwa dni przed podaniem. 

 

Ciasto Królewiec

 

Ciasto Królewiec

 

Smacznego ! 

wtorek, 27 grudnia 2016, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: URSA, *.ip.adsl.co.za
2016/12/27 21:06:31
... w iście królewskim geście.............
... miodowy "celebryta".....................
... pięcioletni staż bloga zamyka.....
... rzeknę całkiem szczerze:
... cóż to za PYSZNOŚCI !!!
... warto choćby oczami być na.......
... Cynamonowym Blogu gościem...
... miodowe placuszki biszkoptem rozdzielone...
... i ot, najzwyklejszym kremem budyniowym......
... prześlicznie równiutko "sklejone".......................
... ciastko warstwa lukru cudownie pokrywa.......
... dając gładkość wspaniałą.....................................
... jak taflę marmurową skamieniałą.....................
... pod urocze gwiazdki z nieba opuszczone.........
... cóż z tego, że kakaem "wyprószone"..................
... są przecież dla Gwiazdy-Blogerki przeznaczone..........hihihi.........
... wszak to Ona dla Nas.............................................
... bloga przez lat 5 pokazywała................................
... piekła, gotowała, fotki "smakowite" dodawała
... ale z biegiem czasu.........hihihi.............................
... to się.......................... JEJ WIELKĄ PASJĄ stało!!!!!!
pzdr. Ursa.Kpd
p.s. Ja uprzejmie proszę o ciągłość tych delicji smakowych......
to nie są tylko puste słowa................
wiele już przyszło mi wypróbować.......
batoniki, ze trzy serniki, ciacha dla pieska..............
dania na drugie, zupy garnkowe...................
rewelacyjne ogórki "workowe"......hehehe................
brownie me ukochane, dwie tarty i tort..........
dalej nie piszę..........hehe.....bo wpis miał być SHORT......... :-)))
-
2016/12/29 21:34:29
Uwielbiam!:)
-
2016/12/30 14:25:48
Pati przepiękne to ciasto .... z gwiazdkami mu do twarzy:).
Tobie i Twojemu wspaniałemu blogowi życzę wielu wspaniałych inspiracji na kolejne lata:)
-
2017/01/03 12:36:21
gratuluję pięknej rocznicy! wszystkiego dobrego na Nowy Rok!
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram