Blog > Komentarze do wpisu

Serowe ślimaczki z rodzynkami

W taki szary i ponury dzień, gdy grypiska panują na każdym kroku, gdy doskwiera brak energii i humoru....jedynym ratunkiem jest coś słodkiego. Coś słodkiego i pysznego jak te drożdżowe ślimaczki z serem ;) Do tego ciepły koc, gorąca kawa... i od razu lepiej :)

 

Serowe ślimaczki z rodzynkami

 

 

Składniki :

( na ok. 18 sztuk )

Ciasto :

500g mąki

30g świeżych drożdży

120g cukru

szczypta soli

2 jajka

200ml mleka (letnie)

70g miękkiego masła (w temp. pokojowej)

Masa serowa :

250g sera twarogowego

3 łyżki cukru z wanilią

1 żołtko

2 łyżki śmietanki kremówki

Dodatkowo :

garść rodzynek

lukier lub cukier puder

Sposób przygotowania :

Drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły. 
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. 
Gdy drożdże urosną wlewamy je do miski z mąką, dodajemy roztrzepane jajka oraz miękkie masło i wyrabiamy elastyczne ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości ( ok. 2 godzin ).

Składniki na masę serową umieszczamy w misce i za pomocą blendera ucieramy na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i wykładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na kwadraty o wymiarach ok. 20x20 cm. Każdy kwadrat smarujemy masą serową i posypujemy rodzynkami. Ciasta zwijamy tak jak rolady. Każdy rulon tniemy ostrym nożem na 9 części. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy między drożdżówkami. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170ºC. Pieczemy każdą blachę przez 15-20 minut (funkcja góra/dół).
Po upieczeniu ślimaczki polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. 

Serowe ślimaczki z rodzynkami

Serowe ślimaczki z rodzynkami
Smacznego ! 


wtorek, 31 stycznia 2017, paula.20.06
Tagi: drożdżowe

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2017/01/31 16:57:35
Pyszności! Nie ma jak drożdżowy ślimaczek w zimne, styczniowe popołudnie :)
-
2017/01/31 19:40:24
Takie bułeczki mogą ze spokojem rywalizować z wymyślnymi tortami, bo w drożdżowym tkwi siła! :)
-
Gość: Jaglusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/01/31 21:25:25
Wyglądają tak apetycznie, że aż zgłodniałam!
jaglusia.wordpress.com/
-
2017/02/05 08:21:11
U nas niestety choróbska od kilku miesięcy nie odpuszczają ... ale skoro te ślimaczki pomagają, może trzeba spróbować drożdżówek:)
-
Gość: URSA, *.ip.adsl.co.za
2017/02/12 18:18:56
... nie wiem Kochani czy wiecie, że...
...najpiękniej pachną na świecie ...
... róże "herbaciane", w mocny...
... żółty kolor od natury "ubrane"...
... zerknęłam sobie ot, tak...
... szybciutko tu na bloga...
... i na ustach zamarł okrzyk..... laboga!!
... zakwitła w środku zimy...
... na osłodę walki z choróbskiem wysłana...
... śliczna drożdżowa "róża"...
... w rumiany serowy ślimaczek pozawijana...
... żółciutka, lukrowana, rodzynkami jak ciężkimi...
... kroplami "rosy" upakowana...
... rozsiadła się na białym płatku porcelany...
... i pachnie rozkosznie, mąci nozdrza chore...
... ach, wszystko mi jedno...
... chyba jedną sie nie zadowolę....
pzdr. Ursa, Kpd.... hihihi.......ty Kulinarna czarownico... ale kusisz!!!!... Boski Ślimak!
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram