Blog > Komentarze do wpisu

Zupa pomidorowa ze szpinakiem i tortellini

Przyszła wiosna, a z nią słońce tak wyczekiwane, tak utęsknione. Za niedługo na straganach pojawią się pierwsze krajowe warzywa i owoce, a na stołach zagoszczą pyszne wiosenne sałatki. Ale jak narazie mam dla Was przepis na zupę pełną warzyw, niestety jeszcze tych mrożonych lub zeszłorocznych, które zamknęłam w słoiczki. Zupa jest gęsta i sycąca. 

Polecam bardzo serdecznie.

 

Pomidorowa zupa ze szpinakiem i tortellini

 

Składniki :

(na 6 porcji)

1 łyżka oleju

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 marchewki

2 puszki krojonych obranych pomidorów (po 400g każda)

1 litr bulionu z kurczaka

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz do smaku

1 liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

1 opakowanie pierożków tortellini (nadzienie dowolne)

mrożone lub świeże liście szpinaku ( ilość według uznania )

tarty parmezan do podania

 

Sposób przygotowania :

W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, chwilę smażymy mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, bulion i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 15 minut. 

Na koniec do zupy dodajemy pierożki tortellini i liście szpinaku. Gotujemy jeszcze przez 15 minut, aż tortellini będą miękkie. 

Zupę podajemy z tartym parmezanem. 

 

Pomidorowa zupa ze szpinakiem i tortellini

*Inspiracja  

Smacznego ! 

 

wtorek, 28 marca 2017, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram