Blog > Komentarze do wpisu

Babka cytrynowa

Obawiałam się, że nie zdążę umieścić tego przepisu przed Świętami, a wierzcie mi ta babka jest warta przygotowania, a przepis musi iść w świat ;)

Bardzo cytrynowa, wilgotna i za razem puszysta. Zachwyciła nas smakiem i zniknęła w oka mgnieniu.

Oryginalny przepis jest na dużą babkę, ja zmniejszyłam składniki o połowę i wyszła mi jedna średniej wielkości babka i jedna malutka, idealna do koszyczka wielkanocnego. 

Bardzo polecam na zbliżające się Święta.

 

Babka cytrynowa

 

Składniki :

(na jedną średnią lub dwie małe formy do babki )

100g masła

150g cukru

165g mąki pszennej

120 ml mleka

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

skórka z 2  niewoskowanych cytryn

 

Dodatkowo :

sok z dwóch cytryn

60g cukru

 

cukier puder do oprószenia 

 

 

Sposób przygotowania :

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce ucieramy masło z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. 

Dodajemy proszek do pieczenia, a następnie na przemian w trzech turach mąkę i mleko. 

Na koniec do ciasta dodajemy startą skórkę z cytryny. 

Piekarnik nagrzewamy do 175ºC.

Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 50 minut, do suchego patyczka. 

W garnuszku umieszczamy przelany przez sitko sok z obu cytryn, dodajemy cukier i podgrzewamy tak by cukier się rozpuścił. Odstawiamy. 

Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy w formie na blat i patyczkiem robimy kilka dziurek. Na jeszcze ciepłą babkę wylewamy sok z cytryn i pozostawiamy do wystudzenia. 

Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem. 

 

Babka cytrynowa

 

Babka cytrynowa

 

Babka cytrynowa

 

Babka cytrynowa

 

Smacznego ! 

 

 

środa, 12 kwietnia 2017, paula.20.06
Tagi: cytryny babka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: kasia, *.adsl.inetia.pl
2017/04/12 13:00:53
czy foremka 24 cm na babke nie będzie za duża? bo niebardzo wiem jak to przeliczyć :)
-
2017/04/12 13:29:20
Babka w takiej wielkości formie będzie nie za wysoka ale wyjdzie, zawsze można podwoić składniki . Pozdrawiam.
-
2017/04/13 21:13:15
Bardzo kusząca!
-
Gość: URSA, *.ip.adsl.co.za
2017/04/15 12:55:42
... żółciutka bledziutkim...
... nieśmiało witającym...
... wiosennym słońcem...
... puszysta babka...
... cytrynową nutą...
... w języki szczypiąca...
... na talerzyku srebrzystym...
... jak w teleskopie kosmicznym...
... wielkanocnie się chwaląca...
... z miniaturową kopią...
... koszyczek dopełniająca...
pzdr. wesoło, kurczakowo, zającowo, wodą lejąca......Ursa, Kpd........
-
Gość: Aga, *.play-internet.pl
2017/05/04 16:15:23
Cytrynowe uwielbiam - idealne do naszej słodkiej herbaty na przefiltrowanej wodzie z filtra na ujęciu wody w kuchni :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram