Blog > Komentarze do wpisu

Kaszotto z kurczakiem, szparagami i młodą kapustą

Sezon szparagowy w pełni, zatem zapraszam na pyszne i szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Danie to jest bardzo pyszne i pożywne, smakuje na ciepło jako danie obiadowe lub podane na zimno w formie sałatki.

Polecam serdecznie :) 

 

Kaszotto z kurczakiem, szparagami i młodą kapustą

 

Składniki :

(na 4 porcje)

1 szklanka suchej kaszy pęczak

1 filet z piersi kurczaka 

pęczek zielonych szparagów

pół główki młodej kapusty

1 łyżka masła

sól, pieprz 

łyżeczka cukru

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (złocista lub gyros)

1 łyżka oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania :

Do garnka wlewamy 1 litr wody i zagotowujemy. Po zagotowaniu wsypujemy kaszę i szczyptę soli. Gotujemy przez ok. 20 minut aż kasza napęcznieje i będzie miękka. Odcedzamy. 

Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy. Gdy kapusta będzie miękka, odcedzamy. Do garnka dodajemy masło, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Mieszamy, (kapustę można jeszcze delikatnie podsmażyć).

Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na łyżce oleju z dodatkiem przyprawy do kurczaka. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojone w kawałki szparagi. Smażymy jeszcze kilka minut i odstawiamy. 

Do garnka z ugotowaną i odcedzoną kaszą dodajemy kapustę a następnie kurczaka ze szparagami. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. 

Przed podaniem można opcjonalnie posypać tartym parmezanem. 

 

Kaszotto z kurczakiem, szparagami i młodą kapustą

 

Kaszotto z kurczakiem, szparagami i młodą kapustą

 

Smacznego ! 

wtorek, 23 maja 2017, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2017/06/05 09:13:39
Pyszne połączenie smaków!
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram